Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

SV tror de kan skattlegge seg til velferd

FÅR SVAR: - Uansett, SV, hvor mye dere måtte ønske det, så kan dere ikke skatte dere til velstand og velferd, skriver innsenderen i et svar til et tidligere innlegg fra blant andre Janne Grøttumsbråten i Asker SV.
FÅR SVAR: - Uansett, SV, hvor mye dere måtte ønske det, så kan dere ikke skatte dere til velstand og velferd, skriver innsenderen i et svar til et tidligere innlegg fra blant andre Janne Grøttumsbråten i Asker SV.

Janne Grøttumsbråten (leder, Asker SV), Helene Petersen-Sveen (leder, Røyken SV), Martin Berthelsen (leder, Hurum SV) skriver 23. juni at kommunene er der velferd skapes. De må bare ta mer for å få råd til mer.

De tar feil. All tilgjengelig kunnskap tilsier at det er hos private, ikke offentlige, at velferd skapes.

Les også: SV gir mest til kommunene

Det offentlige er driftet på byråkrati, regler og reguleringer. Dette er slik det må være når du skal lage en mal som skal passe til alle.

Det er derimot ikke slik samfunnet er. Vi er alle individer og har forskjellige behov.

Ser vi til land som Sveits som har et helprivatisert helsevesen, eller Nederland som har delprivatisert, ser vi systemer som er minst like gode som våre, uten at systemet er avhengig av et stadig økende offentlig forbruk.

I Sveits må turister skaffe seg forsikring i løpet av få dager, de som bor i landet og tjener dårlig får subsidiert en forsikring av staten. Det fungerer. De har et godt og liberalt helsevesen. De respekterer til og med pasientenes ønsker.

Du som borger står i et slikt system fritt til å velge i et mangfold av tilbydere. Du må ikke ta til takke med det en byråkrat sier du fortjener.

Sosialistgjengen i SV tar grundig feil i sin antagelse om at høyere skatter betyr mer velferd.

Lafferkurven er noe alle i politikk bør være kjent med. Den daterer helt tilbake Tunisia 1377 der Ibn Khaldun beskrev prinsippet.

Den mer moderne John Maynard Keynes, som er ansvarlig for mye av pengepolitikken i Vesten i dag, har også forklart premisset mange ganger.

Lafferkurven sier ganske enkelt at statens høyeste potensielle inntekt defineres av insentivene private har for å jobbe. Et skattenivå på 80 prosent gir ikke nødvendigvis staten et større budsjett enn et skattenivå på 20 prosent.

George H.W. Bush kalte det «voodoo economics» når Reagan fulgte rådene gitt av kurven under sitt enormt vellykkede presidentskap. I perioden Reagan var president falt marginalskatten i USA fra 70 til 31 prosent.

Nå er selvsagt ikke målet for en liberalist som meg å maksimere statens inntekter, men å maksimere individets frihet.

Det er derimot viktig å påpeke logiske feil når sosialister kopierer Venezuelas pengepolitikk, for det fører til ruin for alle de involverte. Dette er noe Høyre og Frp bør påpeke, men de er overraskende stille. Kan det være fordi de har økt budsjettene hvert år de har sittet i posisjon?

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Uansett, SV, hvor mye dere måtte ønske det, så kan dere ikke skatte dere til velstand og velferd!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.