Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

SV og de private barnehagene

Det etterlatte inntrykket er at det er noen barnehageeiere som har høye pedagogiske ambisjoner, og andre som primært er opptatt av å tjene mest mulig penger. Det er feil, mener PBL.

Foto: Karl Braanaas

Bærum SV ber oss i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) om å debattere private barnehager på deres premisser – med deres begreper – slik at debatten blir «enklere for leserne». Her må vi bare beklage. En slik overforenkling passer kanskje med SVs retorikk, men bidrar ikke til bedre barnehager.

PBL er tydelig på at barnehager er til for barna og ikke skal være noen arena for spekulasjon. Folk som er villige til å senke kvaliteten på tilbudet for å oppnå rask personlig gevinst, har ikke noe i sektoren å gjøre. I sommerens høring om nye økonomiske reguleringer av private barnehager, har vi lansert flere forslag for å sikre enda bedre kontroll med at offentlige tilskudd og foreldrebetaling blir brukt i henhold til intensjonene.

Men når vi likevel holder fast på å omtale private barnehager som nettopp private, er det dels fordi andre begreper fra SVs retoriske verktøykasse blir for unyanserte, og dels fordi de private barnehagene har mer til felles enn som skiller dem: De skal følge samme lovverk og rammeplan, de skal oppfylle samme bemannings- og pedagognorm, de møter de samme forventningene fra barn og foreldre, de følger de samme tariffene, de må over tid gå med overskudd og de har de samme utfordringene med en uforutsigbar tilskuddsordning.

Utgangspunktet til Linda Bergwitz og Stine Høivik er at «Bærum SV ikke ønsker profittbaserte barnehager i kommunen.» Deretter skriver de om «ideelle, andre private og kommersielle aktører i barnehagesektoren» uten å gå inn på nøyaktig hvilke kriterier som ligger til grunn for denne tredelingen.

Barnehageforliket har vært en av de mest vellykkede velferdsreformer i moderne tid

Det etterlatte inntrykket er at det er noen barnehageeiere som har høye pedagogiske ambisjoner, og andre som primært er opptatt av å tjene mest mulig penger.

PBL er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for mer enn 1.920 ikke-kommunale barnehager av alle slag. Vi anerkjenner den fantastiske innsatsen som gjøres av ansatte og ledere/eiere i barnehager, uavhengig av om de er organisert som stiftelser, foreninger eller selskap. Det finnes ingen forskning som kan dokumentere forskjell i barnehagekvalitet basert på eierform.

Barnehageforliket, der private og kommunale aktører ble invitert inn for å skaffe full barnehagedekning, har vært en av de mest vellykkede velferdsreformer i moderne tid. Ikke bare ble det full dekning i løpet av kort tid, det ble også bygget opp en sektor som er mer mangfoldig enn noen annen innen offentlig finansiert velferd, og som har mer fornøyde brukere (foreldre) enn alle andre deler av utdanningsløpet.

I stedet for å rive dette ned og sette tusenvis av gode barnehageplasser i fare, bør vi bygge videre på suksessen og ha oppmerksomheten rettet mot hva som kan skape enda høyere og jevnere kvalitet i alle barnehager, uavhengig av eierform.

Det fortjener barna.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.