Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Styring i krisetid

– Kriseledelsen og kommuneoverlegen har ikke myndighet til å fatte beslutninger av prinsipiell betydning, skriver Janne Grøttumsbråten i Asker SV.

Foto: KARL BRAANAAS

Ordfører Lene Conradi og kommunedirektør Lars Bjerke gir i et felles innlegg i Budstikka 3. oktober under overskriften «Styring og lokaldemokrati i krisetid» et innblikk i det de kaller «den løpende krisehåndteringen i Asker».

I innlegget er det flere problematiske sider ved krisehåndteringen som ikke adresseres. De kunne blant annet spart seg «og lokaldemokrati» i overskriften, da dette hverken adresseres seriøst jevnfør mitt innlegg «Lokaldemokrati i krisetider» 18. september eller praktiseres reelt i Asker.

Etter 70 år med Høyre-ordfører i Asker er det tette bånd mellom politisk og administrativ ledelse. De fleste beslutninger tas lenge før de når både formannskap og kommunestyre. 

Til hverdags både til skade for lokaldemokratiet og til frustrasjon for opposisjonen. I krisetid ytterligere skadelig og frustrerende, og egnet til å svekke tilliten til de beslutninger som tas.

Heller ikke nå, da landets helseminister ba kommunene i Osloregionen om å innføre smittevernregler i tråd med påbudene i Oslo, innkalte ordfører kommunestyret for å ta beslutninger om dette. Hun lyttet isteden kun til kommuneoverlegen, som anbefalte å ikke innføre påbud.

Kommunestyret, som det folkevalgte organ som har myndighet til å fatte vedtak i smittevernsaker av prinsipiell betydning, har ikke blitt invitert med inn i beslutningsprosessene i Asker en eneste gang siden koronapandemiens inntog i mars. 

I tillegg til å svekke tilliten til de beslutninger som tas, er det i strid med både kommuneloven og smittevernloven.

Kriseledelsen og kommuneoverlegen har ikke myndighet til å fatte beslutninger av prinsipiell betydning. Inngripende tiltak i folks hverdag som besøksforbud i omsorgsboliger (som i ettertid viste seg å være ulovlig), omdisponering av helsepersonell, nedstengning av tilbud til sårbare grupper og nå helseministerens forespørsel om innføring av smittevernregler i tråd med påbudene i Oslo skulle vært behandlet av kommunestyret.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.