Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Strøm på børs og høye strømpriser

– Norsk strøm har ikke noe på børs å gjøre. Takk til de som har startet protest mot høye strømpriser, skriver innsenderen.

– Norsk strøm har ikke noe på børs å gjøre. Takk til de som har startet protest mot høye strømpriser, skriver innsenderen.

Foto: KNUT BJERKE

Invester i strømnettet og vannmagasinene fra Oljefondet, det gir flere generasjoner bærekraftig investering.

Gunnar Knudsen (statsminister 1908–10 og 1913-20, red.anm.) sa den gang han var med på å styre landet at «strøm er folkets eiendom, koste det det koster å produsere».

Det har alltid vært investorer som har bygget kraftstasjoner for eget bruk og solgt overskuddsstrøm. 

Mange reagerte på at private strømprodusenter måtte betale avgift til samfunnet, selv om fossefallet lå innenfor utbyggers eiendom. Vannet som kommer ovenfra, er folkets eiendom, mente sikkert Gunnar Knudsen. 

Hva med solcellestrøm? Til nå er det ikke avgift på solceller utenom moms, tror jeg.

En tur på Karl Johan før valget var en politisk opplevelse. Flere kjente rikspolitikere hadde en fantastisk evne til å prate, bortforklare nærgående spørsmål. Du verden så mange partier det er i vårt folkefattige land.

Per Sandberg hadde samlet et tyvetall politiske interesserte ungdommer. Hvorfor han hadde skiftet parti svarte han på, men så kom det: Oljefondet? Sandberg ba spørsmålsstilleren om å gjenta spørsmålet tre ganger. «Dere får ikke fem øre av Oljefondet til pensjon. Inflasjon og uheldige investeringer komme til å spise opp Oljefondet», var svaret. Huff, trist, hva hvis han får rett?

– Billig strøm har vært en vesentlig faktor for å bygge landet vårt, skriver Finn Dybvik (85).

– Billig strøm har vært en vesentlig faktor for å bygge landet vårt, skriver Finn Dybvik (85).

FOTO: PRIVAT

Eksempel på positiv investering: På Haugastøl kom det en diger kraftlinje på andre siden av innsjøen for cirka 70 år siden. Den står der fortsatt, uforandret som jeg ser det. 

Et eksempel på negativ varighet: Odontologisk institutt Bergen var i nybygg på 60-tallet. Dette fine instituttet, moderne og fremsynt i europeisk målestokk, fikk jeg oppleve som student. I dag er instituttet flyttet til nye lokaler. 60 år tok det Odontologisk Institutt og mange skoler med, å bli bygningsmessig ubrukbare til det de var bygd for.

Billig strøm har vært en vesentlig faktor for å bygge landet vårt. Politikerne satser tydeligvis på å gi spesialavtaler til bedrifter som ikke tåler de høye strømprisene og må legge ned. Hvilket byråkrati. Dette minner om østeuropeisk politikk, før Murens fall.

Budstikka 11. januar 2022.

Budstikka 11. januar 2022.

Billig strøm en del av den norske velferd. Det kan være flom i sør og tomme vannmagasin i nord eller omvendt. Hvordan forsvarer våre folkevalgte at sjøkabel til utlandet prioriteres fremfor kraftnett fra nord til sør og øst til vest? Flom er spill med ressurser, fordi vi ikke har tilrettelagt lagring av ekstremnedbør.

Vi kan sikkert innrømme at vi i Norge kan redusere strømforbruket, men jeg unner folket i eksempel Mehamn og Svalbard som må tåle mørketiden, å bruke strøm til lys og varme, og det skal koste som Gunnar Knudsen ville ha det.

I julehelgen var strømprisen på Østlandet høyere enn strømprisen i Sør-Europa, hvor de allerede har norsk påskeklima. Norsk strøm har ikke noe på børs å gjøre. Takk til de som har startet protest mot høye strømpriser.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.