Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Strek over ulovligheter på Brønnøya?

– Brønnøya skal være en fredelig, frodig og bilfri øy. Det er på tide å sette strek for feilbehandling og urimelig stigmatisering, skriver innsenderen. Her broen mellom Nesøya og Brønnøya.

– Brønnøya skal være en fredelig, frodig og bilfri øy. Det er på tide å sette strek for feilbehandling og urimelig stigmatisering, skriver innsenderen. Her broen mellom Nesøya og Brønnøya.

Foto: EVA GROVEN

I Budstikkas leder 26. april tas det til orde for at det er på tide å sette strek for ulovligheter, og at tiden er inne for å fatte noen ubehagelige vedtak. Budstikka sikter da til påståtte ulovligheter på Brønnøya, og alle kan være enige i at slikt må selvsagt ryddes opp i.

Heldigvis er det før kommunesammenslåingen allerede fattet noen ubehagelige vedtak. Ubehagelige, fordi kommunestyret måtte erkjenne at saksbehandling av tiltak – herunder søknader om ettergodkjenning av allerede utførte tiltak (ulovligheter) – over svært lang tid hadde blitt gjennomført på feil grunnlag. 

Kommunestyret i Gamle Asker erkjente i sak 80/19 at omreguleringen i 1995 på Brønnøya resulterte i en forskjellsbehandling av grunneiere som alle tidligere hadde hatt samme bostatus, og erkjente at reguleringsplanen for Brønnøya av 1929 var en plan for villamessig bebyggelse som gjaldt frem til nytt reguleringsvedtak i 1995. 

Dette var allerede stadfestet av Miljøverndepartementet i brev til kommunen, både i 1982 og i 1991, men ble gjennom lovlighetskontroll også stadfestet av Fylkesmannen.

Noen mente at skandalen kunne sammenlignes med Nav-skandalen. Også der ser vi at det tar tid for det offentlige å rydde opp. Kommunestyret i Gamle Asker hadde i juni 2019 nok ment å rydde opp før kommunesammenslåing, da det samtidig ble gitt signaler om å sette strek over ulovlighetsprosjektet.

Dersom man nå likevel skulle velge å gjenoppta de 27 gjenstående saker, hvor det er stilt et betinget rivingspålegg, må ny og rettferdig behandling selvsagt skje på det korrekte grunnlaget og på grunnlag av erkjennelse om korrekt status for eksisterende bebyggelse fra før 1995.

Brønnøya skal være en fredelig, frodig og bilfri øy. Det er på tide å sette strek for feilbehandling og urimelig stigmatisering og gi også grunneiere på Brønnøya rimelig og riktig behandling, slik at de likestilles med grunneiere på hele Asker-halvøya.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.