Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Stranda må åpnes for alle

– Gjerdet som skiller stien fra stranda, bør vekk, skriver Stein Stugu.

– Gjerdet som skiller stien fra stranda, bør vekk, skriver Stein Stugu.

FOTO: PRIVAT

Budstikka har (2. januar) et oppslag om hvordan stranda mellom Sarbuvollen og Plahtebukta er stengt for allmennheten ved hjelp av skilt.

Det viktigste er imidlertid ikke skiltingen, men at det er satt opp et gjerde som sperrer folk ute fra stranda. 

Ifølge skiltet er odden å anse som innmark. Denne stranda kan umulig være innmark etter friluftslovens definisjon. Friluftsloven definerer innmark slik i paragraf 1 a:

«Som innmark eller like med innmark reknes i denne lov gårdsplass, hustomt, dyrket mark, engslått og kulturbeite samt liknende område hvor almenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker.»

Ut fra denne definisjonen så bør både skilt og gjerde vekk, allmennheten bør sikres alminnelig adgang slik man har i all utmark. Dette i tråd med lovens bestemmelser i paragraf 2:

«I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.»

Status som innmark, og derved at allmennheten kan stenges ute, stammer trolig fra en gammel avtale mellom Høvik sameie og Bærum kommune. Denne avtalen tok jeg opp i en interpellasjon i 1990. Dessverre var det bare RV og SV som ønsket å åpne stranda for alle.

Nå er det gått 30 år. Behovet for å verne allmennhetens interesser både i utmark og i strandsonen er større enn før. Dette er ett av de områdene som nå bør åpnes for alle.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.