Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Støy og støv bekymrer

– Det er ikke bare svevestøv og støy som bekymrer, skriver innsenderen. Der vegetasjonen slutter kommer et bratt stup som man må helt på kanten for å oppdage. Til venstre i bildet ser vi Drammensfjorden og Dramstad.

– Det er ikke bare svevestøv og støy som bekymrer, skriver innsenderen. Der vegetasjonen slutter kommer et bratt stup som man må helt på kanten for å oppdage. Til venstre i bildet ser vi Drammensfjorden og Dramstad.

Foto: JENS O. KVALE

Mitt innlegg i denne avisen 28. oktober om Svelviksands ønsker om å plassere en midlertidig kai i Dramstadbukta i Drammensfjorden, samt frakte de enorme stein- og overskuddsmassene fra Østlandets store byggeprosjekter «grønt» via sjøveien dit, har skapt stor aktivitet på den lokale Facebook-siden.

En grovopptelling viser at om lag 4 prosent er for et slikt ønske, mens neisiden utgjør 96 prosent.

Blir ønskeplanene godtatt av de folkevalgte i Asker kommune, vil:

A) Grøntområdet og den populære badestranden i Dramstadbukta, som hele sommeren er full av badegjester og småbåter, bli ødelagt av skip som vil losse og laste steinmasser like i nærheten.

B) Trolig gjøre det lettere for Svelviksand å få godkjent planene om å bygge et pukkverk på bedriftens store eiendom.

En slik godkjenning vil sannsynligvis gi en kraftig økning av støy og svevestøv i nærområdet og på Klokkarstua.

Slik tenker Svelviksand AS seg et nytt utskipningsanlegg ved Verket.

Slik tenker Svelviksand AS seg et nytt utskipningsanlegg ved Verket. 

ILLUSTRASJON: STANGE GRUPPEN AS

Det er verdt å merke seg at det er dokumentert at store mengder svevestøv er helsefarlig. FHI har fastslått at eksponering av støv er en av de viktigste miljøårsakene til for tidlig død og kan forårsake sykelighet og dødelighet med sykdommer som kreft og hjertekar- og luftveislidelser.

Risikoen for dødelighet og sykelighet er høyere ved langvarig eksponering. Selv små mengder har vist seg å gi effekter på luftveier, lungefunksjon og hjerte- og karsystemet.

Langvarig eksponering av støy øker risikoen for søvnforstyrrelser og hjerte- og karsykdom.

Folkehelseinstituttets dokumentasjoner understreker at Svelviksand og konsernsjef Stig Skarbø med sine siste innspill ikke er noen julenisse for Verket og Klokkarstua.

Men bedriften var nok det da den startet opp for hundre år siden. En stor del av Verkets innbyggere fikk jobb der, og sjømennene som fraktet sand i båter og lektere, skaffet seg en god inntektskilde.

I våre dager hører vi stort sett om stor og plagsom støy fra fabrikken og den store lastebiltrafikken, støvlag i husene samt klirrende kopper og kar når det bråker som verst.

I ett av husene ble det ødeleggelser på baderomsflisene, og parketten flyttet på seg. Eieren ba daværende fylkesmannskontor sjekke saken og fikk etter en tid svaret:

«På bakgrunn av de foreliggende opplysninger finner Fylkesmannen at virksomheten ved Svelviksand ikke medfører så stor grad av sjenanse for nabolaget et det er nødvendig å sette krav til søknad om utslippstillatelse i henhold til forurensningsloven § 11.»

Får Svelviksand tillatelse til å bygge pukkverk, vil saken bli en helt annen og betydelig verre. Det vil være merkelig om Statsforvalterens kontor ikke tar hensyn til dette.

Det er ikke bare svevestøv og støy som bekymrer. Orografen på Verket var tidligere en del av festningsverket til Oscarsborg festning og er et forsvarshistorisk anlegg, som Verket og Bogen vel i samarbeid med Hurum historielag har gjort tilgjengelig for allmennheten.

Om man går det gamle turstien fra Orografen og langs skogkanten mot Dramstad i Drammensfjorden, ligger et skilt uleselig opp ned. Om lag fem meter derfra vil man, dersom man ikke holder til venstre, er uoppmerksom eller ikke har gått stien tidligere, gå rett utfor et stup som er brattere enn maksimalgrensen på tillatte 30 grader og ende i bunnen av sandverket.

Trær og gress vokser helt ut på kanten og skjuler stupet. Bare få meter med et gjerde trengs for å sikre området. Det er et under at ingen har blitt skadet i et fall derfra.

Utvikling uten støy og støv er nøkkelord. I stedet for pukkverk kan man kanskje starte fiskeoppdrett, eller lage en kopi av frilufts- og rekreasjonsområdet Mjøsparken, der Svelviksand er nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.