Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Støy fra politihelikopter

– Vurderte politiet om en diskret støysvak drone ha løst oppdraget med hensyn til overvåkingen? spør innsenderen i dette åpne brevet til Oslo politidistrikt.

– Vurderte politiet om en diskret støysvak drone ha løst oppdraget med hensyn til overvåkingen? spør innsenderen i dette åpne brevet til Oslo politidistrikt.

Foto: Trine Jødal

Etter å ha satt meg vel til rette i hagen søndag 30. mai opplevde jeg kontinuerlig og relativt høy støy i fire-fem timer i sommerens første finværshelg. 

Jeg tillater meg å komme med noen anmodninger til politiet, og betraktninger, vedrørende politiets bruk av helikopter i helgen over fjorden i vestre del av Indre Oslofjord (Asker og Bærum). 

Dessverre har jeg også tidligere, på fine sommerdager, opplevd at politiet i timevis bruker helikopter for å løse oppdrag i samme område.

Bruken av helikopteret var sikkert vurdert som legitimt og på et vis samfunnsnyttig. Men om man vurderer de samlede konsekvensene er jeg ikke overbevist om at oppdraget ble løst til beste for «samfunnet».

Jeg er overbevist om at støyen fra helikopteret gjorde sitt til å ødelegge opplevelsen av deler av den fine søndagen for tusenvis av båtfolk og noen hundre tusen innbyggere i Asker og Bærum og på Nesodden. 

Jeg opplevde støyen på Nordre Nesøya, cirka 7 km unna. Etter en henvendelse til politiet cirka klokken 14 ga jeg opp håpet om en relativt støyfri dag hjemme i hagen. 

Vedkommende jeg snakket med i politiet hevdet at helikopterovervåking av båttrafikken var helt nødvendig.

Jeg har lang erfaring med risiko- og sårbarhetsanalyse, kvalitetssikring og HMS-arbeid. Det er derfor naturlig for meg å spørre om det virkelig var nødvendig for politiet å sette inn et støyende helikopter når en tar alle de negative konsekvensene for folk i betraktning. 

Hva fikk politiet gjort som de ikke kunne gjort på annen, mer diskret måte? Vurderte politiet:

1. De betydelige negative støymessige konsekvensene for båtfolket og en betydelig del av innbyggerne i Asker og Bærum og på Nesodden?

2. Kunne oppdraget vært løst ved å sette inn politiets båter, assistanse fra Redningsselskapet, Brannvesenet, Røde Kors og eventuelt andre?

Jeg antar at politihelikopteret ikke er særlig egnet til redning fra sjøen, brannslukning, førstehjelpsoppdrag, transport av syke og rene ordensmessige oppdrag. Med hensyn til sikkerhet og assistanse vet jeg av erfaring at man ikke skal undervurdere bidrag fra noen av de tusener av båtene som var i området. Jeg er overbevist om at det var noen hundre leger og sykepleiere i om bord i disse båtene som mer enn gjerne bidrar i en nødssituasjon.

3. Kunne helikopteroppdraget vært løst som et utrykningsoppdrag? Det vil si når det eventuelt skjedde noe, uten å holde helikopteret i luften hele tiden. Det burde være nok av mulige baser i lokalområdet med kort vei til et eventuelt utrykningssted.

4. Økonomi og miljøvernmessige (støy, co2) konsekvenser mot nytten?

5. Kunne en diskret, støysvak drone ha løst oppdraget med hensyn til overvåkingen?

Jeg anmoder politiet om å forstå at støy er en vesentlig forurensning i hele Osloregionen som også de må bidra til å få ned. I hele regionen er vi plaget av støy (uønsket lyd) fra fly, helikoptre, motorsykler, biler, raske båter, anleggsvirksomhet, gressklippere og musikkanlegg. 

Vi bør alle bidra til å dempe støyen så vi kan få et godt bo- og rekreasjonsmiljø. De helsemessige negative konsekvensene av støy er godt dokumentert.

For øvrig synes jeg at politiet i Oslo-regionen gjør en utmerket jobb.

Jeg imøteser et svar på mine betraktninger.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.