Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Stor overgang i livet for de små

Hilde Bakketun er pedagog ved småbarnsavdelingen Veslefrikk i Båstadmyra barnehage. Hun har også vært med på å utvikle Askers nye norm for barnehagetilvenning, som skal gi barna mer tid til å bli vant med sin nye hverdag. Her leker hun med Johan og Lily.

Hilde Bakketun er pedagog ved småbarnsavdelingen Veslefrikk i Båstadmyra barnehage. Hun har også vært med på å utvikle Askers nye norm for barnehagetilvenning, som skal gi barna mer tid til å bli vant med sin nye hverdag. Her leker hun med Johan og Lily.

Foto: KARL BRAANAAS

Tre dagers tilvenning har lenge vært normen når norske barn begynner i barnehagen. Nå innretter Asker kommune seg etter forskningsresultatene og innfører fem dagers tilvenning når 600 ettåringer til høsten møter opp til sin første dag i barnehagen.

May Britt Drugli er professor i pedagogikk ved NTNU og har vært sentral i forskningsprosjekter knyttet til barnehagestart. Hun understreker at det å begynne i barnehagen er den første store overgangen i barns liv. – Når foreldre er sammen med barnet, finner vi ikke noe forhøyet stressnivå, men det gjør vi når barnet begynner å være alene i barnehagen. Dette ga oss grunn til å tenke at vi burde forlenge de dagene hvor foreldrene er til stede med barna, slik at barna får tid til å utforske den nye konteksten med lavt stressnivå.

Drugli forteller om gode erfaringer fra Trondheim, der fem dagers tilvenning allerede er standard. – Det virker som fem dager er et veldig godt utgangspunkt. Tilbakemeldingen fra ansatte er at det har vært mye mindre gråt og bæring enn det bruker å være. Hele barnehagegruppa blir roligere, og da kommer de raskere i gang med pedagogisk arbeid.

Vi tror likevel at dette er veien å gå. En myk start i barnehagen er viktig for barn, foreldre og ansatte.

Selv tre dagers tilvenning er utfordrende for mange foreldre. Fem dager gjør logistikken enda mer krevende. Vi tror likevel at dette er veien å gå. En myk start i barnehagen er viktig for barn, foreldre og ansatte. Så viktig at foreldrene må sette av den tiden som kreves, om nødvendig ved å bruke feriedager og dele tilvenningsdagene mellom seg. Vi tror at de fleste vil klare dette når de får beskjed i god tid. Det er også viktig å huske at fem dagers tilvenning ikke vil være en lovfestet plikt for foreldrene. For noen barn vil det fortsatt kunne være tilstrekkelig med færre dager.

Båstadmyra barnehage gikk fra tre til fem tilvenningsdager allerede for fire år siden. Erfaringene har vært gode. – På tre dager opplevde vi ofte at barnehagen ikke var blitt en tilstrekkelig trygg base for de nye barna til at vi kunne trøste og være gode tilknytningspersoner, forteller daglig leder Gry Larssen.

I Bærum er fortsatt tre dager normen, men kommunen gjør avtaler om tilvenningen med foreldrene ut fra individuelle behov. Vi antar at Bærum vil følge Askers utvidelse til fem dager med interesse. Og at fem dager kan være aktuelt også i nabokommunen dersom erfaringene er gode. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.