Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Stopp Stor-Asker

KRITISK: – Kun 22 prosent av askerbøringene ønsker en sammenslåing av Asker, Røyken og Hurum, skriver Asker SVs Joel Ene. Foto: KNUT BJERKE
KRITISK: – Kun 22 prosent av askerbøringene ønsker en sammenslåing av Asker, Røyken og Hurum, skriver Asker SVs Joel Ene. Foto: KNUT BJERKE

Kommuner. Legg storkommune-alternativet dødt.

Hvis sammenslåingen av Asker, Røyken og Hurum blir en realitet, vil dette i ettertid fremstå som kanskje en av de største skandalene i regjeringens sentraliseringsreform. En sammenslåing gjennomført mot folkeviljen i den største av kommunene, og med tvilsomt mandat i de to andre.

Før pinse underskrev de tre ordførerne fra Høyre den fremforhandlede intensjonsavtalen om sammenslåing av Asker, Røyken og Hurum. Parallelt med dette har det vært utarbeidet diverse konsulentrapporter, avholdt «folkemøter» og gjennomført innbyggerundersøkelser i Asker og Røyken, mens det i Hurum har vært avholdt rådgivende folkeavstemning.

Les også: Fornuft og følelser

Les også: Nå er alt klart for «Stor-Asker» – også Ap vil sammen med Røyken og Hurum

Les også: Splid i Hurum Ap om sammenslåing

Dessverre fikk innbyggerne i Hurum ikke anledning til å stemme over alternativet Hurum og Røyken. Et alternativ mange i de to kommunene i flere år har ytret ønske om. SV mener derfor at det med rette kan stilles spørsmål ved hvor godt folkeavstemningen gjenspeiler befolkningens reelle preferanser.

Om lag 2.000 ble spurt i innbyggerundersøkelsen i Asker, mens i Røyken var antallet som fikk uttale seg om lag 800.

Hvorfor ikke folkeavstemning? Spekulerte det politiske flertallet på, at det var lettere å se bort fra innbyggernes preferanser i en innbyggerundersøkelse enn i en rådgivende folkeavstemning?

I Asker foreslo SV, MDG, SP og Frp å avholde folkeavstemning i tillegg til at det ble fremmet innbyggerforslag fra Folkeaksjonen Bevar Asker, men det ble nedstemt av Høyre, Arbeiderpartiet, KrF, Pensjonistpartiet og to av Venstres representanter.

I Røyken var det bare SV og MDG som ville ha folkeavstemning. Vi slår fast at de større partiene i Asker og Røyken ikke ville ha et slikt råd fra folket.

Resultatet av denne prosessen hadde vært mye mer troverdig, hvis folket hadde fått lov til å avgi sine stemmer. Svarene fra de om lag 800 røykenbøringene som ble spurt, viste at et mindretall på 48 prosent støttet en sammenslåing av Asker, Røyken og Hurum. Å påstå at det er flertall for en slik sammenslåing i Røyken er derfor misvisende.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Enda verre er det i Asker. Kun 22 prosent av askerbøringene ønsker en sammenslåing av Asker, Røyken og Hurum. 32 prosent ønsket heller sammenslåing med Bærum, mens hele 42 prosent ville bevare Asker som egen kommune.

SV spør derfor: Var hele denne innbyggerundersøkelsen bare et fesjå? Betyr folkets mening så lite for det politiske flertallet i Asker?

Én ting er sikkert: Trumfer det politiske flertallet dette igjennom mot 78 prosent av askerbøringenes vilje, vil det før første gang på nærmere 70 år blir reell kamp om ordførerklubben ved neste valg.

SV i Asker, Røyken og Hurum mener at storkommunealternativet må legges dødt. Det politiske flertallet i Hurum må ta innover seg at folkeavstemningen ikke var fyllestgjørende, siden alternativet Hurum og Røyken ikke var med.

Det politiske flertallet i Røyken må innse at det ikke er flertall for en slik storkommune når innbyggerundersøkelsen faktisk viser et mindretall, og det politiske flertallet i Asker må ta hensyn til at 78 prosent av innbyggerne ikke ønsker en sammenslåing med Røyken og Hurum.

Les også: Har vi folkestyre i Asker?

Les også: Tar ikke folket på alvor

Asker SV mener at Asker som Norges 11. største kommune med 60.000 innbyggere, er mer enn stor nok til å kunne driftes forsvarlig med faglig gode tjenester.

SV i Røyken og Hurum er for en sammenslåing av disse to kommunene som da til sammen vil ha om lag 30.000 innbyggere, men Hurum SV har programfestet å respektere folkeavstemningen.

Både Asker og et sammenslått Røyken og Hurum oppfyller kommunereformens målsettinger. De største utfordringene våre kommuner står overfor er på transport- og samferdselsområdet, noe som ikke løses på kommunalt, men på fylkeskommunalt/nytt regionalt nivå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.