Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Stopp saneringen av grøntarealer i Bærum

– Ballerud/Kleven er et fint og åpent jordbruksområde og inneholder viktige kulturminner, skriver innsenderne.

– Ballerud/Kleven er et fint og åpent jordbruksområde og inneholder viktige kulturminner, skriver innsenderne.

I et åpent brev til planutvalget 3. desember i år ber Bærum lokallag av Fortidsminneforeningen, Naturvernforbundet i Bærum, Bekkestua vel, Høvik vel og Johs Faales vei sameier om at planutvalget skrinlegger den planlagte utbyggingen av Ballerud og Kleven gartneri.

Ballerud/Kleven er et fint og åpent jordbruksområde og inneholder viktige kulturminner. Jordene rundt Kleven gård/gartneri ble ryddet allerede i middelalderen. Kleven gård/gartneri er registrert som kulturmiljø med to bevaringsverdige bolighus og en driftsbygning, omgitt av en jordvei som nå ligger brakk og hus preget av begynnende forfall. 

Det er få slike tun igjen i Bærum nå, hvor småbruket fortsatt har en tydelig avstand til nabolagets boligbebyggelse.

Store-Stabekk, Skallum, Ballerud, Kleven og Øvre Stabekk (eiendommen til den tidligere Statens lærerskole i husstell) rommer rester av landbruksmiljøet i Bærum med noen av de tradisjonsrike gårdsbrukene. 

Ved å bevare de gamle gårdstunene på en tydelig måte kan fremtidens Bekkestua, med sin stadig mer massive utbygging, opprettholde en forbindelse til stedets historie og utvikling. Dette kan bidra til at det nye Bekkestua får et mindre stereotypt preg.

Siden 2016 er det gjennomført en omfattende boligbygging på Skallum, Gjønnes, Bekkestua Nord, Bekkestua Sør og Kleivveien Nord. 

Det bygges tett og høyt. På Bekkestua finnes ingen grøntområder. Hvis Bærum kommune ønsker å etablere «byer», så se til andre byer man ønsker å bo i eller besøke. Det karakteristiske og attraktive ved disse er nettopp parker og grøntområder.

Bærum kommune har vedtatt et mål for antall nye boliger som skal bygges hvert år. Med utbyggingen som planlegges og foregår på Fornebu, i Sandvika og på Høvik er dette målet overoppfylt for flere år fremover. 

Det er altså ikke nødvendig å bygge ut Ballerud/Kleven for å oppfylle kommunens egne målsettinger.

Bærum kommune har satt som mål at de ønsker flere barnefamilier til området. Til tross for dette er utbyggingen, spesielt på Bekkestua, dominert av dyre blokkleiligheter som ikke tiltrekker seg barnefamilier. 

Mangelen på grøntområder, friarealer og lekeplasser bidrar heller ikke å tiltrekke seg familier med barn.

Kommunen utreder i disse dager trafikkløsninger for området. Helt fra starten av planleggingen har dette vært definert som et sentralt problem i utbyggingen. 

Ingen tilfredsstillende løsning er funnet enda. Skole, barnehage og mange nye boliger på Ballerud-/Kleven-området gjør løsningen på problemet enda mer komplisert, uansett hvor høye mål man setter til kollektive løsninger, sykkel og gange.

Foreningene oppfordrer planutvalget til å reversere de omfattende utbyggingsplanene og bevare kulturmiljøet på en aktiv, grønn og klimaklok måte til beste for hele kommunen og beboere i området.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.