Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Stigmatisering av de svakeste

Planutvalget i Bærum på befaring i området Busoppveien-Brekkeski på Rykkinn. – Er det i bunn og grunn igjen økonomien som veier tyngst? spør innsenderen.

Planutvalget i Bærum på befaring i området Busoppveien-Brekkeski på Rykkinn. – Er det i bunn og grunn igjen økonomien som veier tyngst? spør innsenderen.

Foto: Knut Bjerke

Dag Otter Johansen setter reguleringssaken for åtte boliger for psykisk utviklingshemmede på spissen i kommentaren i Budstikka 5. februar med overskriften: «Å sette jordvern opp mot de svakeste er krevende».

Men hvem har ansvaret her for at det i det hele tatt ble en så omfattende reguleringssak, som har pågått i tre år? Burde ikke de ansvarlige i kommunen skjønt at dette ville bli krevende å få vedtatt? Hvorfor velger de å bryte jordvernloven ved å velge utbygging på dyrkbar jord?

Og man kan spørre om alle sider er kommet godt nok frem. For som Dag Otter Johansen også viser til, så vil de som mener jordvernhensynet veier tyngst trumfe fordelaktige forhold ved å samle fagkompetansen på Brekkeski, hvor det allerede er et bofellesskap. 

Men forskning viser at kvaliteten, når det gjelder det faglige, blir dårligere i større boenheter.

Nå vil 22 personer med lignende utfordringer bli samlet på et lite område til tross for at det har kommet frem at de fleste av beboerne trenger ro og stabilitet. Stabile relasjoner både til tjenesteytere og andre nærpersoner er viktig for denne gruppen. 

Ved samlokalisering kan kommunen få en besparelse ved å hente inn personale fra de forskjellige enhetene ved behov. Er det i bunn og grunn igjen økonomien som veier tyngst? Hvor mye betyr den enkeltes behov da?

Og man kan spørre om dette er i tråd med de nasjonale føringer etter HVPU-reformen, som var å unngå bygging av institusjonslignende boliger til personer med utviklingshemming. Men igjen demonstrerer kommunen vår hvor lite jordvernloven veier i praksis.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.