Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sterkere vern enn Y-blokka

Mange følger kampen om bevaring av Y-blokka. En kamp der vern stilles opp mot økonomi og funksjon. Selv om bygningsmassen er forskjellig, gjenkjenner Venner av Øvre Sem parallellene. Det store spørsmålet blir: Hvem vinner?

Historisk er det natur og vern som oftest blir taperne. Vinneren er den målbare økonomien, fordi natur, biologisk mangfold, kulturlandskap, opplevelsesverdi og allmennhetens bruk er vanskelig å tallfeste.

Kampen om Y-blokka hadde vært annerledes hvis bygningen hadde vært fredet. Det foreligger kun et fredningsforslag, og så langt har dette ikke vært godt nok for å vinne saken i tingretten. Derimot er på Øvre Sem 11 bygninger fredet med ulik fredningsgrad. I tillegg gjelder forskrift om Semsvannets landskapsvernområde fra 1992. En forskrift er en del av lovverket og vil gjelde selv om Asker kommune får omregulert landskapsvernområdet til næringsvirksomhet.

Formålet med verneforskriften er å bevare det egenartede og vakre natur- og kulturlandskapet rundt Semsvannet. Det er ikke tillatt med inngrep som vesentlig kan endre naturmiljøet eller landskapets egenart, herunder oppføring av bygninger osv.

Utbygger planlegger syv nye bygninger samt riving av to vernede hus. De fleste nye bygningene vil ligge innenfor 100-meterssonen fra strandkanten. En utbygging vil derfor ikke bare bli en kamp mot verneinteressene, men også en kamp mot lovverket.

Det må være en spesiell opplevelse for dem som vernet Semsvann-området i 1992, når de ser hvor høyt dette området er skattet. De visste ikke at Semsvannet skulle bli askerbøringens 1000-års sted, og at NaKuHel er blitt et så kjært sted for så mange. Blir de foreliggende hotellplaner en realitet, vil dette bli et tilbakeslag for et unikt historisk område og høyst sannsynlig en stopper for allmennhetens tilgang til noe av det absolutt fineste vi har i Asker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.