Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sterkere jordvern i nye Asker

Vern av dyrket mark må få en sentral plass i den nye kommunen, skriver Oddvar Igland.

Vern av dyrket mark må få en sentral plass i den nye kommunen, skriver Oddvar Igland.

Foto: KARL BRAANAAS

Asker Senterparti mener at vern av dyrket og dyrkbar mark må få en langt mer sentral plass når det skal utarbeides en ny kommuneplan for Nye Asker kommune. Når kommunestyrene i Hurum, Røyken og Asker har valgt FNs 17 bærekraftsmål som rammeverk for byggingen av den nye kommunen, så må dette etter Senterpartiets syn innebære et langt sterkere jordvern lokalt. Vi må tenke globalt og handle lokalt.

Det er som regel slik at når kommunene hvert fjerde år rullerer arealdelen av kommuneplanen så blir nye områder med dyrket eller dyrkbar mark gjort om til utbyggingsformål. Og har dette først skjedd, er det svært sjelden at disse områdene blir tilbakeført til LNF-formål (Landbruk, Natur og Friluftsområde).

Asker Senterparti mener derfor at det nye kommunestyret som velges om få dager må iverksette et arbeid med å vurdere hvilke områder i gjeldende arealplaner som kan tilbakeføres til LNF-formål i den nye arealplanen.

Som det framgikk av Budstikkas reportasje fra debatten i Asker kulturhus 22. august så presenterte jeg dette konkrete forslaget også der. Jeg hadde ikke store forventninger til at Høyre skulle stille seg positiv til forslaget, men et visst håp hadde jeg jo. Ikke minst med tanke på at Høyre sitter med hovedansvaret for at 1/3 av matjorda i dagens Asker kommune er bygd ned i løpet av de siste 30 årene. Forslaget ble likevel kontant avvist av både Høyre og FrP.

Jordvern fremheves mer eller mindre i alle programmene til de partiene som stiller til valg i Asker. Det vil jeg tro at også har vært tilfelle ved tidligere kommunevalg, uten at det har medført endringer i den lokale jordvernpolitikken.

De siste ukene har jeg møtt mange innbyggere i forbindelse med ulike valgkampaktiviteter og svært mange har uttrykt sterk bekymring for den pågående nedbygginga av matjorda. For Senterpartiet vil et langt sterkere jordvern i vår nye kommune ha høyeste prioritet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.