Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Steng Løvenskioldbanen nå

Rydd opp i giften. Akutte tiltak må gjennomføres.

MDG i Bærum krever nå at Løvenskioldbanen blir stengt omgående i påvente av tiltak fra Fylkesmannen i forbindelse med blyforgiftningen ved skytebanen,

FOTO: KARL BRAANAAS

Et NRK-oppslag måtte til for at Bærum kommunestyre den 27. november fikk en gjennomgang fra ordføreren, en miljøkonsulent og Fylkesmannen om giftbomben Løvenskioldbanen ved Skytterkollen. Bærum MDG krever nå at Løvenskioldbanen omgående stenges av Fylkesmannen i påvente av tiltak.

Det har nå gått over fire år siden Fylkesmannen først ble gjort oppmerksom på den akutte situasjonen. At det har gått så lang tid uten at Fylkesmannen har sørget for at aktive tiltak er iverksatt er uforståelig for oss.

Fylkesmannen prøver i sitt innlegg i Budstikka den 2. desember å gå bort fra sitt ansvar som forurensningsmyndighet. Hvis hverken Norges Skytterforbund eller Bærum kommune har gjort det som skulle til i tilstrekkelig tempo, burde Fylkesmannen ha stengt banen for lenge siden i medhold av forurensningslovens regler om akutt forurensning i påvente av tiltak.

Det må nå gjennomføres akutte tiltak som rydder opp de tonnevis med bly som ligger ubeskyttet i og rundt anlegget, og permanente tiltak som stanser all videre utlekking av bly, kobber og ev. andre miljøgifter.

Dette er miljøgjelden som de ansvarlige har bygget opp ved ikke å gjøre noe som helst

Ja, dette blir dyrt. Ja, det blir en stor ulempe for skyttere, jegere, politiet og garden. Men dette er kostnaden, dette er miljøgjelden som de ansvarlige har bygget opp ved ikke å gjøre noe som helst for å beskytte Bærums befolkning, dyreliv og natur mot at meget giftig vann renner åpent gjennom kommunen. Denne gjelden må nå betales.

Det er ikke tilstrekkelig med avbøtende og reparerende tiltak. Leirdueskyting skal nå skje uten blyholdig ammunisjon, men slik vi forstår det brukes det fortsatt blyholdig ammunisjon på pistol- og geværbanene. I påvente av et totalforbud mot bly i ammunisjon, som EU nå vurderer, må kreves tiltak som for eksempel. sikker oppsamling av alt blyholdig avfall og rask overgang til blyfrie alternativer. Mens vi venter på at dette skjer bør banen stenges.

Det er grunn til å spørre om det finnes noe lignende tilfelle noe annet sted i hele Norge hvor store mengder farlig gift åpenlyst og rutinemessig sprutes ut i natur og bekker i tiår etter tiår uten at de ansvarlige har løftet en finger. Det tjener aktivistene som har i årevis har kjempet frem saken, og NRK som har slått den opp, til ære at det nå så smått skjer noe. Men stikkordet er fortsatt «smått»: Et byråkratisk formulert skilt og et par rensedammer. Det er nødvendig at Fylkesmannen, NSF og kommunen ser det fulle alvoret og tar det fulle ansvaret med øyeblikkelige tiltak som både fjerner kilden til problemene og avverger fortsatt forurensing.

Sammenligningsgrunnlaget har vi. Da forsvaret la ned og forlot Hjerkinn skytefelt på Dovre tok de fullt ansvar. De gjennomførte Norgeshistoriens største ryddeprosjekt i sitt slag, og tilbakeførte det meste av området til natur. Det kostet, og resultatet tjener forsvaret til ære. Mye taler for at det fortsatt bør være skytebane på Løvenskioldbanen i en eller annen form, men anlegget kan ikke fortsette å være en giftbombe. Prisen for det må betales nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.