Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Staten betaler ikke for kabel i resten av landet

Dagens og fremtidig luftledning i en illustrasjon fra Statnett.

Dagens og fremtidig luftledning i en illustrasjon fra Statnett.

ILLUSTRASJON: STATNETT

Budstikka skrev i sin leder 7. september at NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) anbefaler at kommunene eller andre som måtte ønske kabel selv, finansierer utbyggingen. Samtidig står det at:

«Det må ikke bli en vane at Bærum tar ansvaret for prosjekter som er ubehagelig dyre, men som ellers i landet ville blitt finansiert av staten.»

Både utsagnet om hva NVE anbefaler og setningen om hva som finansieres av staten ellers i landet er feil og vil lett kunne misforstås. Her kommer derfor en oppklaring:

Det stemmer ikke at staten betaler for kabel ellers i landet. Stortingets føringer er at kraftledninger på dette spenningsnivået som hovedregel skal bygges som luftledning. Realiteten er at det svært sjelden gis konsesjon til kabel når det skal bygges 420 Kv kraftledninger. Det er med andre ord ikke slik at Bærum er unntaket fra regelen.

Det er heller ikke slik at det er staten som betaler for kabel. Strekningen i Bærum er en del av transmisjonsnettet, som er hovedveiene i kraftsystemet. Byggingen av transmisjonsnettet finansieres fult og helt av alle strømkundene i Norge gjennom nettleien.

NVE anbefaler ikke at kommunene eller andre betaler selv. Regelverket åpner for at andre aktører som ønsker kabel, kan betale for merkostnaden. Det har vi informert om, men uten at det kommer som en anbefaling fra NVE. Nettopp fordi det er fellesskapet som betaler for utbyggingen over nettleien, er NVEs anbefaling en luftledning.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.