Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Stadig mer pinlig for rettsstaten Norge

UFØR: I fjor høst var Ramunas Gudas tilbake på ulykkesstedet i Kirkeveien på Haslum. Nå tyder det meste på at saken ikke får etterspill, hverken strafferettslig eller økonomisk. FOTO: EVA GROVEN

Nylig ble det kjent at Asker og Bærum politidistrikt på ny har henlagt den såkalte Ramunas-saken.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 11. desember 2015.

Henleggelsen betyr etter all sannsynlighet at spørsmålet om hvem som hadde det strafferettslige ansvaret for at Ramunas Gudas ble kvestet for livet under en heisulykke på Haslum sommeren 2013, aldri vil bli belyst i en norsk rett.

Saken ble henlagt også i fjor sommer, men ble beordret gjenopptatt av Statsadvokaten.

Nå forklarer politiadvokat Helge Vigerust at saken er vurdert opp mot flere bestemmelser i arbeidsmiljøloven, men at man ikke har funnet forhold som kan bevises ut over enhver rimelig tvil.

Les også: Ramunas-saken henlagt: – Vi finner ikke bevis

Les også: Heismontørene: – Dette er tragisk

Et sentralt spørsmål er hvorvidt den da 22 år gamle litaueren, som hverken snakket norsk eller engelsk, ble bedt om å starte rivingen av heisen.

Loven gir arbeidsgivere et krystallklart ansvar for at det ikke arbeides under forhold som kan skade liv eller helse, men politiet mener altså at de ikke kan bevise noen lovbrudd.

Gudas hevder bestemt at han ble bedt om å rive heisen, arbeidsgiveren påstår det motsatte. Ord står altså mot ord, og ifølge politiet kan ingen vitner bekrefte at Ramunas ble bedt om å starte rivingen.

Vi er neppe alene om å spørre oss hvorfor noen skulle gå i gang med å rive en heis uten å være bedt om det.

Likevel har ikke politiet avhørt Ramunas i runde to av etterforskningen, som har pågått i nær halvannet år. Rent juridisk har sikkert politiet sitt på det tørre, likevel er det forstemmende at ingen blir stilt til ansvar.

Denne saken inneholder fortsatt flere spørsmål enn svar. En rettssak ville kunne gitt svarene.

Like ille er det at Ramunas trolig aldri blir tilkjent erstatning etter skaden som gjorde ham 70 prosent ufør for resten av livet.

Han var ikke forsikret, noe hverken entreprenøren RVS eller byggherren ABBL har villet ta ansvar for. I stedet har de toet sine hender og overlatt saken til Yrkesskadeforsikringsforeningen.

Tidligere i år fastslo foreningen at saken ikke falt inn under yrkesskadeforsikringslovens bestemmelser, uten å begrunne avslaget. I praksis betyr dette at Ramunas må gå til sivilt søksmål i Norge mot entreprenøren eller byggherren om han ønsker erstatning.

Heismontørenes Fagforening har engasjert seg i saken siden Budstikka begynte å skrive om den. Det skal de ha ros for, selv om støtten hittil har kommet i form av ord og ikke handling.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Om saken er så prinsipielt viktig som foreningen hevder, kunne det kanskje være en idé å påta seg det økonomiske ansvaret for å gå til erstatningssak. Foreningen har de ressursene som kreves for å gå til et slikt søksmål her i Norge. Det har ikke Ramunas Gudas.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 11. desember 2015.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler