Det er beløpet Asker og Bærum fikk tildelt i spillemidler til idrettsanlegg for 2016 – 17,4 millioner kroner i Asker, 19,3 millioner kroner til Bærum.
Idrettsanlegg kan høres råflott ut, og noen ganger er så tilfelle. Men ser vi bak tallene, finner vi en serie av tiltak hvert år som kommer innbyggerne i Asker og Bærum til gode.
LES OGSÅ: Rekordmye spillemidler til Asker – Bærum får mindre enn før
LES OGSÅ: Vil ha svømmehall og stadion samtidig
LES OGSÅ: Hoppet ut i det nye bassenget
Når Bærum får nesten 1,3 millioner kroner til tursti ved Gjønnesparken og Griniveien/Nordveien og Asker får 133.000 kroner til et friluftstoalett på Sem, er det åpenbart at dette er tildelinger som ikke gis til den spissede toppidretten, men til allmennheten.
En svømmehall på Holmen gir bedre vilkår for konkurransesvømmerne i Asker, men gir vel så mye et forbedret tilbud til alle småbarnsfamiliene som ønsker å bade.
Nye flerbrukshaller ved Heggedal skole og Høvik skole kommer både elever og utøvere til gode. Når Nesøya får sin idrettshall, har skolen flotte fasiliteter på dagtid og idretten – som kjemper om treningstiden – fått en ekstra, kjærkommen hallflate på kveldstid.
Slik fortsetter det: Seilbrettanlegg og garderober på Rolfstangen, basisanlegg på Storøyspissen, tennisbaner på Nesøya, streetbasket på idrettsanlegget til Frem og trimløype på Nordre Bondi.
Alt dette eksempler på hvordan de 38 millionene ble fordelt for 2016, og bidro til realisering av anleggene.
Spillemidlene er overskuddet til Norsk Tipping. Hver gang det leveres inn en oddsbong, Lotto-kupong eller noen satser lykken på Joker, går noe av innsatsen tilbake til idretten. I sum blir det store beløp.
Det er Kulturdepartementet som fordeler overskuddet, basert på søknader fra kommunene. Før dette har idrettsrådene vært viktige bidragsytere når søknadene skal prioriteres.
For det mangler ikke på prosjekter og ideer. Over tid har idrettsrådene gjort et godt arbeid, og sørget for at de aller fleste idretter får drahjelp. For det kan være en utfordring å velge mellom prosjekter som spriker fra et orienteringskart i Bærumsmarka til en petanquebane i Kolsåsparken.
Dette spillmonopolet har i flere år vært under press fra utenlandske spillselskaper som gjerne vil inn på et lukrativt norsk marked. Allerede spiller nordmenn for store beløp i utlandet.
Pengene disse selskapene henter inn vil hverken gå tilbake til kunstgress på Arnestad, Hauger eller Lommedalen.