Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sørg for gjenbruk av Fornebu gjenbruk!

Artikkelforfatteren håper Fornebu gjenbruk, her ved Daglig leder Kristine Grosås og styremedlem Inger Solheim, får nye lokaler, når de må ut av dagens lokaler på grunn av Fornebubanen.

FOTO: NINA ABRAHAMSEN

Bruktbutikken Fornebu gjenbruk har blitt en institusjon på Fornebu. Siden starten for fem år siden har virksomheten tatt en stadig større plass i bærumsfolks bevissthet.

Overskuddet av driften blir i første rekke avsatt i et kirkefond for ny menighetskirke for området. Ellers er det utvalgte internasjonale veldedighetsprosjekter som tilgodeses. Lederen, Kristine Skolt Grosås, forteller om besøk i lokalene på Fornebu av representanter for ungdommer i Etiopia fra organisasjonen Gatefolket, som er blant dem som nyter godt av bidrag fra Fornebu gjenbruk.

Den planlagte kirken er ment å skulle bli et svært innholdsrikt bygg, derfor betegnelsen sambrukskirke. Gjenbruksdamene har selv bekostet arkitekttegninger, som viser foruten kirkerommet, et livssynsåpent rom, bibliotek, kafé, kulturarena, ungdomsklubb. I tillegg til dette er det planlagt romslige lokaler for Fornebu gjenbruk.

Prosjektet passer godt inn i Bærum kommunes «klimaklok kommune»-opplegg selv om det ellers ikke har noe med kommunen å gjøre. Driverne er ekte entusiaster som går inn for å være:

  1. miljøvennlig
  2. en sosial møteplass
  3. veldedighetsyter

Om få måneder har Fornebu gjenbruk ikke lenger sine lokaler. Forarbeidene til den etterlengtede Fornebubanen krever mye arealer, og bruktbutikken er på oppsigelse. De må ut, men hvorhen?

Folk i etableringsfasen finner nær sagt alt de trenger på Fornebu gjenbruk. Vi har sett unge par bære ut sin første sofa, tilsynelatende ubrukt. Vi kan trygt si at vareutvalget er nærmest grenseløst. Man kan finne alt mulig som trengs til kjøkkenet, og det er en stor barneavdeling med utstyr, klær og leker. «Moteavdelingen» byr på alle slags hverdags- og festklær til damer og herrer, og avdelingen for småelektrisk er imponerende. I sportsavdelingen kan man velge og vrake i alt av alpin- og langrennsutstyr.

Mer tidsriktig bedrift er det vanskelig å finne, for vi oppfordres jo stadig til redusert forbruk. Det føles godt å ha hentet nødvendigheter på gjenbruksbutikken til en hyggelig pris og vite hva pengene går til, og ingen av medarbeiderne, som det later til blir flere og flere av, tar ut noen form for lønn.

Det letes med lys og lykte etter midlertidige lokaler for gjenbruksbutikken, slik at den allmennyttige virksomheten kan fortsette driften når eksisterende lokaler ikke lenger kan benyttes. Det må være lov å tenke at dersom ingen andre muligheter duker opp, må Bærum klimakloke kommune trå til og gjøre alt den kan for at driften kan opprettholdes inntil sambrukskirken blir en realitet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.