Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Søndagsåpent bibliotek

Artikkelforfatteren påpeker at bemanning av søndagsåpent bibliotek i Asker i vinterhalvåret er svært ressurskrevende, og har vist seg å harmonisere dårlig med de ansattes arbeidstidsordninger.

Artikkelforfatteren påpeker at bemanning av søndagsåpent bibliotek i Asker i vinterhalvåret er svært ressurskrevende, og har vist seg å harmonisere dårlig med de ansattes arbeidstidsordninger. 

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Marianne Aasen i Ap hadde 6. januar et innlegg under overskriften «Nei til søndagsstengt bibliotek i Asker». Vi synes overskriften og noe av innholdet er misvisende, og ønsker å kommentere det.

Vi er alle enige om at bibliotekene er viktig for Askers innbyggere, og det er bra at det er engasjement rundt et så viktig tilbud.

I januar 2020 er det fem bibliotek i Asker, og innen utgangen av året vil det være seks.

Bibliotekene har ulik størrelse og krever ulik bemanning. Et satsingsområde for alle bibliotekene er barn og unge, og Asker bruker store personalressurser på litteraturformidling ved klassebesøk og opplæring i bibliotekbruk. Purregebyr er fjernet, blant annet for å ha lav terskel for unge brukere.

Bibliotekene i Asker vil være samlokalisert med innbyggertorgene på Tofte, Sætre, Slemmestad, Heggedal og sentrum. Kunnskapsformidling vil her være en viktig dimensjon. I tillegg testes det ut bokautomat med et utvalg av boktitler ved de innbyggertorgene det ikke er bibliotek. Foreløpig finnes en på Borgen, og den skal evalueres i løpet av 2020. Høsten 2020 skal det åpnes et nytt bibliotek i Sætre sentrum som vi håper blir et godt møtested for innbyggerne.

Askerbibliotekene har over lengre tid tilrettelagt for mer digitale tjenester. Den leseglade innbygger skal selv kunne foreta utlån og innlevering – når som helst på døgnet. Biblioteket i Asker sentrum er bygget om for nettopp dette. De digitale tjenester som bibliotekene tilbyr i dag, gjør det mulig for publikum å benytte bibliotekets innhold av både ebøker, elyd, tidsskrifter, aviser og streaming av musikk og film uten å være til stede fysisk.

Meråpent bibliotek er et viktig supplement, ikke en erstatning for bemannet åpningstid.

Midtbygda bibliotek vil bli meråpent i løpet av første kvartal 2020, og i løpet av første halvår vil Tofte bibliotek bli meråpent. Publikum får økt tilbud og tilgjengelighet.

Meråpent bibliotek er et viktig supplement, og ikke en erstatning for bemannet åpningstid. Bemanning av søndagsåpent bibliotek i vinterhalvåret 1.10-31.04 er svært ressurskrevende, og har vist seg å harmonisere dårlig med de ansattes arbeidstidsordninger. Dette er bakgrunnen for endring av bemannet åpningstid. De tre første søndagene i januar vil man kunne signere «meråpentkontrakter» i Kulturhuset i Asker sentrum. Da har man fysisk adgang til lokalene, og barn sammen med voksne over 18 år.

Bibliotekene i Asker er godt besøkt, og ligger litt over i besøkstall i forhold til sammenlignbare kommuner. Vi har fortsatt store ambisjoner og forventninger til både utvikling av tjenester og innhold. Målet vårt er at publikum skal oppleve et godt tilbud. Flertallspartiene (H, V, SP, PP) i Hovedutvalg for medborgerskap besluttet at ordningen med meråpent bibliotek skal evalueres, og vi ser frem til publikums tilbakemeldinger. Dersom publikums tilbakemeldinger ikke er i tråd med ambisjonene, må vi selvfølgelig se på dette på nytt. Vi syns imidlertid det er riktig å prøve ut nye ordninger som muliggjøres av digitale løsninger, når dette kan bidra til å gi et bedre tilbud i hele Asker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.