Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Smittefarlig smittevern

For å begrense spredning av koronasmitte bruker de fleste av oss desinfeksjonsmidler som er satt frem til bruk av publikum. Vi stoler på at Antibac-en, håndspriten eller hva nå enn slags middel som er satt frem til oss, faktisk fungerer bakterie- og virusdrepende. Vi stoler i særskilthet på at middelet er effektivt mot koronaviruset.

Dessverre har jeg oppdaget at Bærum kommune har en skjødesløs holdning til smittevernet.

En offentlig institusjon jeg besøker jevnlig har utplasserte pumpeflasker til bruk for besøkende. Jeg har lenge reagert på at væsken er annerledes enn andre antibakterielle midler. Væsken lukter ikke, er uten den karakteristiske seigheten og bruker lang tid på å tørke. Den minner mest av alt om vann.

Mine bekymringer ble tatt opp med institusjonens leder, som svarte at de brukte et produkt kalt «Effektiv Hånddesinfeksjon» fra Premiere Produkter Øst. Produktet var bestilt via Folkehelsekontoret i Bærum og var derfor antatt å være trygt å bruke.

Etter å ha gransket «Effektiv Hånddesinfeksjon» nærmere, fant jeg ut at det ikke hadde noen dokumentert effekt mot koronaviruset.

Lederen for den kommunale institusjonen ble konfrontert med dette og kontaktet straks Folkehelsekontoret i Bærum kommune. De svarte at de ikke kunne gå god for at dette produktet fungerte mot koronaviruset. Væsken på pumpeflasken ved inngangen ble følgelig umiddelbart byttet ut med Antibac.

«Effektiv Hånddesinfeksjon» er innkjøpt av Bærum kommune i stort antall og brukes av flere kommunale institusjoner. 5 liter «Effektiv Hånddesinfeksjon» koster 700 kroner. Til sammenligning koster 4 liter Antibac over det dobbelte: 1.500 kroner. 

Det er sannsynlig at kommunen har lagt større vekt på prisen enn kvaliteten ved sitt storinnkjøp, på bekostning av smittevernet. I stedet for å spare penger må kommunen nå kjøpe dyr Antibac i tillegg til billigproduktet. Ikke bare har de satt borgerne sine i smittefare, de har også vanskjøttet skattepengene våre.

Det er stor smitteøkning i kommunen, både på skoler, barnehager, sykehus og andre kommunale institusjoner. Det er meget kritikkverdig at kommunen ikke har bedre kontroll på sine smittebegrensende tiltak. Slik slepphendthet er ikke med på å begrense den oppblomstringen av smitte som vi ser nå.

Med covid-19 påvist i 60 norske kommuner, som har ledet til nye, strenge nasjonale tiltak, er det kanskje ikke bare Bærum kommune som har en ansvarsløs holdning til smittevernet.

Bærum kommune har fått beskjed om at produktet ikke holder mål. De må umiddelbart sørge for at kommunale institusjoner bruker godkjente produkter med dokumentert effekt mot koronaviruset. Beklageligvis er hastigheten langs den kommunale tjenestevei som kjent lav, og skaden er skjedd.

Hva gjør kommunen med dette? Hvilket ansvar har kommunen for at et ineffektivt produkt har vært distribuert som en effektiv virusdreper? Hvem er ansvarlig på politisk plan? Hvordan har kommunen tenkt å unngå at noe tilsvarende skjer i fremtiden? 

Dette er spørsmål kommunens innbyggere må få svar på.

---- ------ -----

Svar fra kommunen

Tonje Vågårøy, 

avdelingsleder Folkehelsekontoret Bærum kommune

I starten av pandemien ble det kjøpt inn ulike desinfiseringsmidler fra ulike enheter i kommunen før vi fikk etablert en sentral og kvalitetssikrende innkjøpsordning ved Folkehelsekontoret.

Ett av de midlene som ble kjøpt inn viste seg å ikke holde tilfredsstillende kvalitet. Vi trodde at bruken av middelet var faset ut, men dette innlegget viser at det dessverre ikke var riktig.

Vi setter pris på denne tilbakemeldingen, og vi skal umiddelbart sørge for at middelet samles inn fra de enhetene der det fortsatt finnes. Dette arbeidet er allerede i gang.

Det ser ut som bruken har vært begrenset til svært få enheter. Middelet er ikke farlig å benytte, men det har heller ikke gitt godt nok smittevern. Dette beklager vi.

Til slutt vil jeg bare kort nevne at kvalitet er mer avgjørende enn pris når vi bestiller smittevernutstyr i Bærum kommune, og alt utstyr kvalitetssikres før bruk.

---- ----- -----

Svar fra firmaet

Terje Fjærestrand, 

daglig leder Premiere Produkter Øst AS

Produktet har dokumentert virkning imot covid-19 og andre virus/bakterier.

Dokumentasjon kan lastes ned fra vår hjemmeside.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.