Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Slipp private til på Asker og Bærum legevakt

LEGEVAKTEN: – Vi politikere skal ikke finne den beste løsningen på hvordan legevakten skal driftes. Vi kan det ikke, skriver innsenderen.
LEGEVAKTEN: – Vi politikere skal ikke finne den beste løsningen på hvordan legevakten skal driftes. Vi kan det ikke, skriver innsenderen.

Helse. Judith Horntvedt fra Asker Frp forteller om sin personlige erfaring med legevakten i Bærum der de opererer med det hun kaller Ghana Maybe Time – at man ikke kan forutse når pasienter får behandling.

Hun peker på en rekke problemer med Bærums legevaktordning.

Les også: Legevakt etter afrikansk modell?

Legevakten er overbelastet. Logistikk fungerer ikke. Personalet har dårlig holdninger.

Horntvedt foreslår flere løsninger på problemet.

En ekstra byråkratisk stilling for registrering. Mer spesialisering der man skal parallelt behandle alvorlige og ikke alvorlige pasienter. Ekstra bemanning av legeteam for ting som blodprøvetagning etc.

Vi politikere skal ikke finne den beste løsningen på hvordan legevakten skal driftes. Vi kan det ikke.

Sett pasienten i fokus ved å tillate konkurranse. Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester åpner for privatisering av legevakten.

Liberalistene Bærum ønsker å delprivatisere legevakten ved at kommunen lager en felles pott for legevakten. Private tilbydere kan så fritt konkurrere om andeler i denne potten.

Rent teknisk hvordan potten fordeles må avgjøres i samarbeid med fagpersonell, men i utgangspunktet bør det være en fordelingsnøkkel der alvorlighetsgrad, antall pasienter og åpningstider påvirker andelen et legesenter får.

Vi må la markedet selv bestemme hvordan dette løses. Vi må ikke demonisere tilbydere om de vil åpne for ekspresstjeneste eller ekstraservice for dem som vil betale for det.

Dette vil tjene både rik og fattig. Når rike betaler mer for helsetjenester, blir det mer penger i helse.

Flere leger, sykepleiere og mer utstyr blir tilgjengelige. Det betyr bedre tjeneste for alle.

Du taper ikke legetjenester av at naboen betaler legen dobbelt, det betyr bare det blir bedre insentiv i kommunen for å være lege.

Liberalistene ønsker også mer konkurranse blant fastleger slik at det blir lettere å få time der.

Tiden der pasientene konkurrerer om legetjenester må ende. Vi ønsker at alle som søker om fastlegepraksis i kommunen, skal få det.

Det betyr leger må konkurrere om å få deg som pasient.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Frp har tidligere uttalt at de støtter en slik ordning, og vi ser frem til å se de foreslå det i kommunestyret, ikke bare snakke om det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.