Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Slik «preppet» man løypene før

Løypepreparering anno 1975.

Løypepreparering anno 1975.

FOTO: SKIFORENINGEN

Takket være Skiforeningen og Bærum kommune, så er vi bæringer bortskjemt med velpreparerte skiløyper på jorder, golfbaner og i marka. Så sant det er snø da, og noe som maskinene kan jobbe med. I dag må vi opp i høyden for å finne nok snø til disse spesialmaskinene som er svært effektive, og svært kostbare i anskaffelse og drift. 

Men maskinene kan ikke gjøre underverker. Som i dag da mye av den snøen vi fikk for litt siden er tint bort eller frosset til is. Jeg husker de første prepareringsmaskinene som ble anskaffet av Skiforeningen. Det var enkle canadiske «Bombier» levert av Colbjørnsen & co. på Bekkestua. Disse maskinene var med på å revolusjonere prepareringen av skiløypene. Med godt preparerte skiløyper fulgte overgangen fra treski til ski av plastmateriale. Og økt skiglede for folk flest.

Men disse maskinene kunne heller ikke gjøre underverker når «forholdene» var vanskelig. Da måtte løypebasene trå til med snøskuffa. Var det våte partier i løypa, ble det lagt granbar i bunn før snø ble måket på fra sidene. Dette var tungt og hardt arbeide, og det var ingen maskiner som fraktet basene rundt i løypene der det trengtes utbedringer. Her var det bare å ta beina fatt med spade og skreppa på ryggen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.