Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skytebane-skandalen på Solli

– Asker kommune og idrettslederne overhørte rådene, skriver innsenderen om skytebanen som er under bygging ved Solli i Vestmarka.

– Asker kommune og idrettslederne overhørte rådene, skriver innsenderen om skytebanen som er under bygging ved Solli i Vestmarka.

Foto: JAN M. FREDRIKSEN

Asker kommune bruker nå 18 millioner kroner på en skytebane på Solli.

Kommunen har brukt 3 millioner kroner på planlegging og 15 millioner kroner på bygging av anlegget på Solli.

Til tross for denne uforsvarlige pengebruken mangler Askers mange langrennsløpere og skiskyttere fortsatt et langrenns- og skiskytteranlegg.

Hadde Asker kommune og idrettslederne i 2012 hørt på markaorganisasjonene og valgt en annen og egnet tomt, så hadde langrennsløperne og skiskytterne i dag hatt et tidsmessig langrenns- og skiskytteranlegg.

Asker kommune har ansvaret for å forvalte og kontrollere markaloven i Vardåsmarka (5.000) dekar, Kjekstadmarka (23.000 dekar) og Vestmarka (22.000 dekar), til sammen 50.000 dekar.

Kommunenes viktigste oppgaver er å kontrollere at markaloven blir overholdt, behandle søknader om mindre inngrep og veilede om reglene for saksbehandling av større anlegg for friluftsliv og idrett som loven åpner for.

Alle som planlegger å bygge større anlegg, må søke Miljødepartementet om oppstartstillatelse for en reguleringsplan. Reguleringsplanforslaget må legges ut til offentlig høring før planen behandles i kommunestyret. Deretter sendes planen via Fylkesmannen til Miljødepartementet til stadfesting.

Markaorganisasjonene kan klage kommunestyrets vedtak inn for Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Asker kommune fikk i 2012 oppstartstillatelse for en reguleringsplan for et trenings- og konkurranseanlegg for langrenn og skiskyting på Solli.

Forutsetningen for at det ble gitt oppstartstillatelse, var at anlegget i samråd med organisasjonene måtte vurderes i regional sammenheng og oppfylle de anleggskrav som Norges Skiforbund/Norges Skiskytterforbund stiller.

– Asker kommune har ikke fulgt reglene for offentlig planbehandling, skriver Jan M. Fredriksen.

– Asker kommune har ikke fulgt reglene for offentlig planbehandling, skriver Jan M. Fredriksen.

Foto: KARL BRAANAAS

Oslo og Omland Friluftsråd, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, Asker turlag, Asker historielag og Rådet for funksjonshemmede var positive til at Asker fikk et tidsmessig langrenn- og skiskytteranlegg, men henstilte til kommunen å velge en mer sentral og egnet tomt, med tilgang til vann for snøproduksjon.

Asker kommune og idrettslederne overhørte rådene. Etter hvert som motstanden mot anlegget økte, krympet og endret kommunen planen. Det som i dag bygges, er en veiløs skiskytterbane uten vann til snøproduksjon.

Alle som skal til anlegget, må bruke bil. På veien opp til Solli parkeringsplass kjører de forbi Olledalen skytebane. Fra parkeringsplassen på Solli er det 400 meter å gå opp til standplassen.

Asker kommune har ikke fulgt reglene for offentlig planbehandling, men endret planer og fattet vedtak internt.

Det er ikke utarbeidet en lovbestemt reguleringsplan. Fylkesmannen og Miljødepartementet har derfor ikke fått en reguleringsplan til stadfesting.

Hadde idrettslederne og kommunepolitikerne i 2012 hørt på markaorganisasjonenes råd om å gi opp Solli og finne en tomt som oppfylte de kravene som stilles til et tidsmessig trenings- og konkurranseanlegg for langrenn og skiskyting, så ville Solli-skandalen vært unngått.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.