Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skuffende fra planutvalget

Artikkelforfatteren er svært kritisk til Bærums planpolitikere i forbindelse med utbyggingen på Fornebu. Her fra oppføringen av boligene i Langoddveien på Hundsund.

FOTO: KARL BRAANAAS

Jeg leste gjennom kronikken til planutvalgets Tone Strand Molle (H) angående en klimaklok kommune i Bærum med stor interesse og forventning, men føler at kronikken muligens er skrevet før valget.

Vi velgere har forventninger til hva kommunen skal gjøre for oss, og det der en betalt tjeneste gjennom skatter og avgifter og ingen dugnad. Intet vondt sagt om dugnad og de beste hensikter, men her bør planutvalget være sitt ansvar og sentrale oppgaver bevisst.

Vi har bodd på Fornebu i snart ti år, undertegnede som styreleder i Hundsund 1 boligsameie i syv år med en smertefull prosess med overtagelse av uferdige bygningsmasse, og elendig utførelse av utbygger Obos. Kvalitetsproblemet er kjent gjennom pressen og har kostet Obos rundt 500 millioner området. Penger er én ting, men ekstra arbeid for oss beboere er pyton.

Kommunen er reguleringsmyndighet og styrer reguleringsplaner, godkjennelse av utbyggingsplaner, godkjennelse av byggherrer i henhold til. Byggherreforskriften (utbyggere) og aktører på byggeplass.

Beklageligvis baserer kommunen seg på egenkontroll vedrørende ettersyn av sine utbyggere.

Dette gjelder godkjennelse i henhold til i byggherreforskriften, ansvarsrett, entreprenørenes kvalifikasjoner og rett til å utføre arbeid i kommunen. Kommunen utsteder etter oppføring og ferdigstilling av bygget en brukstillatelse og ferdigattest til kjøper av boligen.

Ferdigattesten er boligkjøpers garanti for at bygg og leilighet er oppført i henhold til gjeldende krav og regler og danner grunnlaget for kjøpers dokumentasjon vis-à-vis selger for riktig kvalitet og utførelse.

Beklageligvis baserer kommunen seg på egenkontrollprinsippet vedrørende ettersyn av sine utbyggere, men uten i det minste stikkprøvekontroll, blir denne form for forsikring en ren illusjon. Det er alminnelig kjent at bygningsindustrien ikke er moden for egenkontroll etter ISO-reglene.

Ingen vet hvilke sjekker som blir gjort av entreprenørene, ikke minst de med nasjonal godkjennelse, ei heller det mylder av underentreprenører som i praksis jobber på byggeplasser uten kvalitetsdokumentasjon, både med hensyn til kompetanse og arbeidsforhold.

Undertegnede fikk presentere problemstillingen i formannskapet i Bærum i forrige valgperiode, men jeg registrerer med skuffelse at intet har hent.

70 prosent av energiforbruket til boliger er knyttet til oppvarming og følgelig kvalitet på bygningsmassen. Jeg hadde derfor forventet en start på planutvalgets arbeid og fokus på klima med og de mer konkrete ting, og korrekte politiske standpunkter alle er enige om.

Her må det mer realitetsorientering til, filosofi og gode hensikter er bra, men det er resultatene som teller.

Med nye Fornebu, hva vil kommunen gjøre med: Oppfølgning av byggherreforskriften, godkjennelse av ansvarsrett for entreprenører, utstedelse av samsvarserklæringer og ferdigattest, rapportering av avvik og rette opp tiltak ved avvik.

Ovenstående bør rapporteres offentlig på kommunens nettsider og full åpenhet løpende. Svar imøtesees.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.