Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skriker etter påfyll av lærlinger

– En grunn til manglende søkere, særlig her i Asker og Bærum hvor jeg bor og hvor jeg har snakket med mange ungdom og foreldre, er at de vil ta master fremfor å bli mester. Et akademisk løp er forventet, og de setter seg derfor ikke inn i retningene innen yrkesfag, skriver slakter Sissel Myran fra Lommedalen.

– En grunn til manglende søkere, særlig her i Asker og Bærum hvor jeg bor og hvor jeg har snakket med mange ungdom og foreldre, er at de vil ta master fremfor å bli mester. Et akademisk løp er forventet, og de setter seg derfor ikke inn i retningene innen yrkesfag, skriver slakter Sissel Myran fra Lommedalen.

Foto: PRIVAT

Meny-butikkene i Asker og Bærum har nå alene behov for 14 ferskvarelærlinger. Samtidig viser søkertallene til videregående skoler for høsten 2022 at kun 13 elever i hele Viken og Oslo har søkt seg til ferskvarehandlerfaget. 

Dette håndverksfaget er i år en sammenslåing av sjømathandler og butikkslakter, fag som i mange år har slitt med rekruttering. 

Søkertallene i 2021 og 2020 til de to fagene, for hele Viken og Oslo, var omtrent på samme nivå som i år.

De lave søkertallene er bekymringsfulle. Ikke bare for Meny som trenger påfyll av yngre som har kunnskap om råvarebehandling, grovdeling og finstykking av fisk og kjøtt, tilberedningsmetoder, mattradisjoner og kunnskapsoverføring til kunder. Mange bedrifter har behov for denne kompetansen.

De lave søkertallene er også bekymringsfulle for matkunnskapen i samfunnet. Vi er bekymret for at kunnskapen om råvarer og norsk matkultur går tapt. 

Hvem skal sikre at kunnskapen om råvarer – fra jord til bord – overføres til de kommende generasjoner? Vi vil ikke komme dit at folk flest tror at fiskeboller svømmer i havet?

Hvorfor søker ikke matglade og skoleleie ungdommer seg til håndverksfagene innen mat?

Interessen for mat er stor med økt fokus på rene råvarer, lokale råvarer og matens opprinnelse. Samtidig er det rikelig med lærlingeplasser, man er nærmest garantert jobb etter utdannelsen, og det finnes mange mulige retninger på sikt: Produktutvikling, kunnskapsformidling og butikkledelse for å nevne noe.

En grunn til manglende søkere, særlig her i Asker og Bærum hvor jeg bor og hvor jeg har snakket med mange ungdom og foreldre, er at de vil ta master fremfor å bli mester. Et akademisk løp er forventet, og de setter seg derfor ikke inn i retningene innen yrkesfag. 

Vi må alle bli flinkere til å nå frem med informasjon. Vi må få frem fagene og mulighetene, og vi må vise frem talentene våre. De er våre beste ambassadører.

Et lyspunkt i jakten på lærlinger er at vi i Meny nå kan ta inn lærlinger også fra kokk- og servitørfag. Dette er nytt fra i år, og her er søkertallene betydelige høyere; kokkeyrket har fått økt status de siste årene. 

Vår jobb blir å få flere av disse elevene til å gå i lære hos oss, og det tror jeg vi skal klare. Da kan våre snaue tusen ansatte i Meny med fagbrev innen matfag være gode læremestere og inspiratorer. 

For disse rollene må vi fylle også i femtiden slik at vi kan ivareta våre ferskvaredisker og sikre kunnskap om råvarebehandling, matformidling og norsk matkultur.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.