Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skrekkfilm fra prateklubben

Kommunestyremøtet i Asker tirsdag kveld ble preget av lange debatter, og tidvis krangling om hvor lange de var.

Foto: Dag Otter Johansen

Trives du med møter fra tidlig ettermiddag til sen kveld? Milelange sakslister og gamle stemmer om igjen? Da kan Asker-politikken være noe for deg.

Midtveis i tirsdagens kommunestyremøte sprakk det for Høyres gruppeleder, Håvard Vestgren.

En ganske ordinær sak om salg av kommunale eiendommer hadde tatt en typisk vending for Asker-politikken: Bort fra det saken handlet om og over til gamle, gjentakende kjepphester — denne gangen om sosial boligpolitikk.

— Er det noe rart vi får lange møter, tordnet Vestgren. — Jeg håper ingen sitter og ser på overføringen fra dette møtet, for dette er useriøst. 

Han hadde rett. Videostreamen, som Vestgren mente ingen burde se, var anti-propaganda mot å verve seg til lokalpolitikken.

De som eventuelt måtte ha benket seg ville fra starten av møtet fått med seg to diskusjoner om deltakelse i et internasjonalt klimanettverk og et samarbeidsråd for Osloregionen. 

— Asker trenger ikke å være med i en prateklubb, sa Frps Ole Jacob Johansen om førstnevnte.

Snakk om å finne ord for dagen. 

Dagens situasjon kan ikke fortsette. Det er uholdbart at de gang på gang ikke kommer gjennom sakskartet.

Strukturelt har Askers politikere en formidabel oppgave med å komme gjennom svært lange sakskart med saker av stor prinsipiell betydning. Det gjelder ikke bare kommunestyret, men også utvalgene. I forrige uke varte flere utvalgsmøter til nærmere kl 23.

Det krever et særskilt engasjement fra de folkevalgte. Men ett år etter kommunevalget begynner slitasjen og frustrasjonen å bli merkbar. I pausene er ikke sakene tema lenger, men hvor mye enkelte snakker.

For sakskartene krever disiplin og kløkt til å vite når det er riktig å markere seg. Mindre partier, som Sp og Venstre, har forstått dette, MDG er i ferd med å gjøre det. De har gått fra å være ett av de mest prateglade markeringspartiene til mer målbevisst velge ut kampsakene. 

Resultatet av å snakke mindre er de faktisk får til mer. Tirsdag kunne MDG stråle over en svært viktig seier i saken om at kommunal eiendom med dyrkbar jord som hovedregel ikke skal selges. 

Alle partiene bør erkjenne at dagens situasjon kan ikke fortsette. Det er uholdbart at de gang på gang ikke kommer gjennom sakskartet. 

En ordning som bør revurderes er replikkordskiftet. Intensjonen om å gi korte innspill til hovedinnleggene er god, men også dette er blitt et forum for taletrengte gjengangere. Å kutte replikkene er bedre enn å tildele taletid etter partistørrelse.

Ordfører Lene Conradi har varslet at neste kommunestyremøte kan starte enda tidligere, for å komme gjennom alle sakene. 

«Prateklubben 2» kan bli en enda mer langdryg affære.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.