Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skoledebatt på feil grunnlag

– Det er altså ikke rett å hevde at de aller fleste elevene i Asker og Bærum kommer inn på førstevalget sitt når de søker seg fra ungdomsskole til videregående, skriver innsenderne. Her Sandvika videregående, som er en av skolene flest søker seg til.

Foto: EVA GROVEN

Ett av argumentene i debatten rundt inntak til videregående skole de siste ukene har vært at så stor andel av elevene kommer inn på førstevalget sitt med dagens ordning. 

Budstikka skriver at 95 prosent av søkerne fikk sitt førstevalg innfridd skoleåret 2019, og både høyresiden og avisen har hevdet at dette må bety at de aller fleste elever er fornøyde med karakterbasert opptak. Men tallet stemmer ikke.

For 2019 var det slik at 95 prosent av elevene inn på det studieprogrammet de hadde som førstevalg. Inntakskontoret opplyser at for 2019 var det 88 prosent som kom inn på førstevalg når en ser på både skole og studieprogram. 

Dette gjelder for alle tre årene på videregående, og det er jo en selvfølge at de fleste kommer inn på samme skole de har begynt på i annen og tredje klasse. 

Ser en på inntak første året, altså når elevene skal over fra ungdomsskole til videregående, er tallet vesentlig lavere. 

Fullstendig statistikk på dette for 2019 er ikke publisert, men de ferskeste tallene – for 2017 – viser at det varierer fra under 50 prosent til over 90 prosent ut fra hvilken skole en havnet på. 

Det er kun én skole i hele Asker og Bærum der 95 prosent av de elevene som kom inn på første år av videregående, hadde skolen som førstevalg. Det er liten grunn til å tro at dette har endret seg voldsomt siden 2017. 

Tar en gjennomsnittet av disse tallene, er det 75 prosent av elevene på VG1 i Asker og Bærum som har kommet inn på førstevalget sitt når en ser på både skole og utdanningsprogram.

Vi tror de fleste av oss kan være enige om at en elev som bor i Lommedalen og har alle vennene sine på Valler og Sandvika, ikke kaller det førstevalget å reise med buss og tog til Asker hver dag – selv om eleven kom inn på det utdanningsprogrammet han eller hun søkte på.

I tillegg til dette må vi også ta med at både elever og rådgivere selvsagt kjenner nivået på ulike skoler. Vet du at snittet på skolen du helst vil gå på ligger godt over det du selv har oppnådd, så setter du trolig ikke den skolen som førstevalg. 

Du vet før opptaket starter at du er sjanseløs. Da søker du på en annen skole i stedet for å kaste bort førstevalget.

Det er altså ikke rett å hevde at de aller fleste elevene i Asker og Bærum kommer inn på førstevalget sitt når de søker seg fra ungdomsskole til videregående. Den valgfriheten det snakkes om, gjelder for dem som har høye karaktersnitt, for andre gjelder det å søke taktisk og for svært mange å ta til takke med andre- og tredjevalget. 

Det er realiteten, og det er det Viken fylkesråd ønsker å endre på med nærskoleprinsippet som sikrer kortere reisevei, jevnere fordeling av kompetanse og et mer rettferdig opptak for alle elevgrupper.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.