Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skolebibliotekene våre nedbemannes

– For mange barn er det helt avgjørende for leselysten å få gå rundt i rolige og hyggelige omgivelser og plukke ut sin egen bok, skriver innsenderen.

– For mange barn er det helt avgjørende for leselysten å få gå rundt i rolige og hyggelige omgivelser og plukke ut sin egen bok, skriver innsenderen.

Foto: KNUT BJERKE

Da har skolesjefens kutt i skolebibliotekene i Bærums-skolene gått fra å være en overhengende fare til beinhard realitet. 

80 prosent stilling ble 60 prosent på kort tid. Nå kuttes skolebiblioteket videre, helt til beinet.

Men til hvilken pris? Som utdannet adjunkt og nå skolebibliotekar på en av Bærums største barneskoler, har jeg noen tanker om hvilken virkning dette muligens kan få for barns leselyst, trivsel på skolen og også bibliotekaryrket i sin helhet.

Jeg tenker at dersom skolesjefen hadde sett 1.-klassingene som med frydefull glede blar i hyllene etter akkurat den rette billedboken, så håper og tror jeg dette kuttet aldri hadde blitt gjennomført. 

Eller kanskje de to litt sløve og trøtte 7.-klassingene som ganske pent spør om de kan få sitte inne hos meg i lillefri og lese. 

Hun burde sett hvor godt det er for noen rastløse sjeler å tilbringe litt tid på biblioteket når verden rundt dem stormer og er vond. 

Eller hvilken mestringsfølelse og ro det gir 4.-klassingen som får komme til meg og hjelpe med å skanne inn og levere ut reserverte bøker til de andre barna. 

For mange barn er det også helt avgjørende for leselysten å få gå rundt i rolige og hyggelige omgivelser og plukke ut sin egen bok. 

Det skaper en indre motivasjon og et eierforhold til lesingen som et nettbrett ikke nødvendigvis klarer å levere.

Dessverre sier nå mange av skolebibliotekarene i Bærum takk for seg og søker heller jobb i Oslo. 

Rollen som bibliotekar vil flere steder fylles av en eller flere lærere på deling. Lærere som ikke sitter på samme kunnskap som en bibliotekar når de skal bestille ny litteratur eller anbefale en god bok til den lille andreklassegutten som sliter litt med lesemotivasjonen. 

Skolebiblioteket på skolen der mine egne to barn går, skal nå ha 35 prosent stilling. Som forelder kjenner jeg det knyter seg i magen. 

Flere av mine beste minner fra barndommen er fra høytlesning av en spennende bok på biblioteket på Høvik skole. 

Jeg selv får 43 prosent stilling der jeg jobber. Bibliotektilbudet til elevene vil måtte kuttes ganske drastisk som følge av dette.

Og så til det store spørsmålet: Er det dette vi vil med fremtiden til barna våre? En fullstendig digital skolehverdag? 

Med en hverdag fylt av stress, press og mas for våre unge vil jeg tro at det å sette seg ned uten forstyrrelser og faktisk fysisk bla i en bok er noe vi sårt kommer til å angre at vi ga opp. Ga opp fordi det var det letteste å ofre når penger måtte spares i skolene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.