Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skolebibliotekarer i Bærum

BØKER: - Vi elever er ikke alltid sikre på hva vi ønsker å lese, og da er det stor hjelp i bibliotekarene, skriver innsenderne.

Rådmannen i Bærum ønsker å kutte i stillingen til skolebibliotekarene først med 10 prosent og deretter mer.

Dette synes vi elevene er en veldig dårlig idé. Skolebiblioteket er en enormt viktig ressurs for oss elevene i skolehverdagen.

Les også: Rørende teknologioptimisme i Bærum

Les også: Går mot kutt i skolebibliotek – lærere og bibliotekarer advarer

Ikke bare har vi tilgang på fagbøker vi trenger for å fordype oss i fagene, men også skjønnlitteratur.

Hele skolebiblioteket er det bibliotekarene som styrer. Et bibliotek uten bibliotekar betyr låste dører og utdaterte bøker.

Vi elever trenger fagpersoner som kan hjelpe oss med å finne relevant litteratur og at biblioteket er lett tilgjengelig. Slik det er nå har ikke lærerne kapasitet til å ta over disse oppgavene, for det tar for mye tid av undervisningen.

I tillegg er skolebiblioteket noe vi har tilgang på i skoletiden. Vi kan ikke dra ned på folkebiblioteket midt i timen. Det vil ta altfor mye tid av skoletimene og vi vil miste undervisning.

Dessuten har vi mye lengre lånetid på bøkene vi låner på skolen. Dette gjør at vi ikke trenger å stresse så mye med å levere tilbake bøkene.

Rådmannen ønsker å gå over til digitale bøker. Vi ser mye på skjerm allerede, og vi mener det er bedre å bruke iPaden som et læringsverktøy.

Ikke bare er e-boklisenser dyre, men vi synes også det er mye lettere å finne frem til informasjon i bøker enn digitale bøker. I tillegg viser forskning viser at vi lærer bedre av å lese på papir i stedet for å lese på skjerm.

Det er ingen som har så god kompetanse om litteratur som bibliotekarene, og å ha en fagperson på skolen gjør at det er mye lettere for oss elever å finne informasjonen vi trenger. Vi elever er ikke alltid sikre på hva vi ønsker å lese, og da er det stor hjelp i bibliotekarene.

De går også av og til rundt i klassene og snakker om den nyeste litteraturen og leser utdrag fra bøker. Vi vet av egen erfaring at elever da blir mer interessert i å lese.

Vi mistenker at kommunestyret ikke forstår hvilken rolle en skolebibliotekar har i skolehverdagen vår.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Denne nedtrappingen er heller ikke noe elevene ønsker, og vi håper dere revurderer forslaget.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.