Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skolebibliotek i sparemodus

Liv Klevstrand, skolebibliotekar på Jong, mener at skoleetaten har satt i gang innsparinger et år før kommunestyrevedtaket forutsetter.

Liv Klevstrand, skolebibliotekar på Jong, mener at skoleetaten har satt i gang innsparinger et år før kommunestyrevedtaket forutsetter.

Foto: KARL BRAANAAS

Skolesjefen i Bærum ønsker å spare penger på skolebibliotekene i Bærum. Dette behandlet kommunestyret i forrige periode, og endte med å vedta en nedskjæring på 10 prosent fra 2021 (økende i 2022). Det var mange foreldre, elever og forfattere som engasjerte seg i saken og skrev leserinnlegg mot nedskjæringene. Vedtaket ble et kompromiss: Politikerne ønsket ikke å skjære ned med en gang, men kunne godta at det skal skje litt frem i tid.

Disse nedskjæringene er allerede i gang, til tross for at de er vedtatt fra 2021. Skolesjefen har gitt beskjed om å skjære ned 10 prosent på stillinger som lyses ut dette skoleåret vi er inne i – altså 2019/2020 – et helt år før 2021.

Ønsker Bærums politikere at kommunen skal skjære ned på skolebibliotektjenesten nå? Vi har nylig fått nedslående statistikk over hvor mange bøker barn og ungdom leser i året. Flere barnebokforfattere melder om minkende evne til konsentrasjon og innlevelse når de besøker skoler. Det nye kommunestyret bør vurdere dette.

Ønsker Bærums politikere at kommunen skal skjære ned på skolebibliotektjenesten nå?

Vi som arbeider som skolebibliotekarer i barneskolen, har deltidsstillinger fra 50 til 80 prosent. Vi formidler litteratur til mange skoleklasser hver dag, og låner ut langt flere bøker enn skolebibliotek med få betjente timer i uka. Vi har mellom 75 og 150 bøker ut og inn av skolebiblioteket hver dag. Vi leser høyt for ca. 5 klasser hver dag (ca. 100 barn) og hjelper dem å finne bøker de kan ha lyst til å lese.

10 prosent reduksjon i stillinger og driftsbudsjett kan virke som en liten reduksjon. Men det kreves en dose kontorarbeid for å administrere et skolebibliotek: Vi skal blant annet purre på bøker, informere om bøker, vedlikeholde en boksamling og datautstyr, gi lærere tips til høytlesingsbøker, orientere oss om ny litteratur, og en del flere oppgaver som vi gjerne går i detalj om etter hvert. 

For mitt vedkommende vil reduksjonen i stilling føre til at jeg må redusere fra alle klasser hver uke til nærmere halvparten av klassene hver uke. I det øyeblikket du reduserer fra en fast time i uka til annenhver uke, smuldrer tilbudet litt bort: Det blir krevende for lærerne å holde orden på hvilken uke de skal og ikke skal på biblioteket, og turer, svømming og helligdager skaper rot i systemet, og usikkerhet oppstår. Vi vet at dette skjer fordi lærerne har det travelt og har mye å tenke på, ikke fordi de er uinteressert i biblioteket. Det er bare så lett å gå i surr når rutinene ikke er faste.

Skoleetaten mener vi kan spare penger ved å samarbeide mer med folkebiblioteket. Det er ingen av oss som arbeider i bibliotek som skjønner hva som kan gi innsparinger her.

Er Bærums politikere opptatt av å beholde skolebiblioteket slik det er nå, må de på banen NÅ. Nedskjæringene er i gang, et år før det politiske vedtaket tilsier det.

Utdanningsforbundet i Bærum har også interesse av at skolene beholder tilbudet slik det er nå. Kom på banen!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.