Ja til skolemat på barneskolene

SKOLEMAT: Det bør innføres et felles skolemåltid, skriver May Myklebust (Ap).FOTO: KNUT BJERKE

SKOLEMAT: Det bør innføres et felles skolemåltid, skriver May Myklebust (Ap).FOTO: KNUT BJERKE

Av

«Uten mat og drikke duger helten ikke» lyder det gamle ordtaket. På skolene er det elevene som er fremtidens helter.

DEL

Meninger«Riktig mat i skolen er et av de viktigste helseforebyggende tiltak Norge kan investere i», uttaler Kaare Norum, professor emeritus. Vi i Arbeiderpartiet er hjertens enig med ham!

En kjapp epostrunde med skolene viser at de aller fleste ungdomsskolene i nye Asker har ordning med skolemat i en eller annen form, mens barneskolene i svært liten grad har dette. Et flott eksempel på god skolematordning er Landøya ungdomsskole hvor de har etablert Kafe Landøya som drives som en elevbedrift av elevene på 9. og 10. trinn. Skolen har fokus på ernæring fordi de vet at det bidrar til et bedre læringsmiljø, bedre konsentrasjon og bedre trivsel for elevene.

Les også: Ny skole med kafé, studio og morgentrening

Fra Arbeiderpartiets side er vi ikke i tvil om at mat i skolen har flere fordeler i tillegg til de ernæringsmessige. Å etablere gode og sunne kostvaner tidlig i livet vil kunne spare samfunnet for store utgifter i fremtiden. Erfaringer viser at felles skolemåltid er miljøskapende og bidrar til mindre utenforskap siden elevene lettere møtes på tvers av kulturelle og sosiale forskjeller. Vi mener det må være stor grad av frihet for skolene å innrette et tilbud om skolemat som på en måte er tilpasset den enkelte skole.

Arbeiderpartiet mener at tiden nå er inne for å gå et steg videre og starte arbeidet med å legge til rette for å kunne innføre skolematordninger også på barneskolene i nye Asker. Derfor fremmer vi i neste kommunestyremøte forslag om prøveordning med skolemat på noen av barneskolene i nye Asker fra skoleåret 2019–2020. Dette vil etter vår mening være særdeles god investering i de yngste elevene som bidrar til et bedre skolemiljø og økt fokus riktig ernæring.

Les mer på budstikka.no/debatt

Da gjenstår det bare å se om vi får de styrende partier i Asker med på denne prøveordningen. Vi håper inderlig de nå endelig er klare for å investere i dette flotte helseforebyggende tiltaket for morgendagens helter: Skoleelevene.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags