Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skjebnetime for terapibasseng

– Ryggforeningen i Oslo og Akershus ber Bærum kommune ta initiativ til kommunal (med) finansiering av driften av varmtvannsbassenget og terapitreningen på Martina Hansens Hospital. På sikt oppfordrer vi kommunen til inngå en langvarig avtale med Martina Hansens Hospital, skriver innsenderne.

– Ryggforeningen i Oslo og Akershus ber Bærum kommune ta initiativ til kommunal (med) finansiering av driften av varmtvannsbassenget og terapitreningen på Martina Hansens Hospital. På sikt oppfordrer vi kommunen til inngå en langvarig avtale med Martina Hansens Hospital, skriver innsenderne.

Foto: TRINE JØDAL

Det er fare for at terapibassenget ved Martina Hansens Hospital stenges ned for godt.

I en evalueringsrapport fra Martina Hansens Hospital vurderes alternative scenarioer for terapibassenget. Etter at saken er blitt utsatt flere ganger nærmer den seg nå sin avslutning.

Da saken ble kjent, førte det til sterke reaksjoner fra revmatikerne, men vi er mange flere. 

To av tre brukere av bassenget er ortopediske pasienter. Effekten av varmtvannstrening er dokumentert i systematiske oversikter for flere muskel-skjelettplager og -sykdommer i tillegg til revmatisme, blant annet fibromyalgi, nevrologiske lidelser og ryggsmerter.

Rapporten fra Martina Hansens Hospital legger ikke skjul på at hensynet til brukerne er det viktigste argumentet for å opprettholde tilbudet.

Bassengtrening i vann med temperatur 32–34 grader reduserer smerte og stivhet og hjelper mennesker med muskel- og skjelettlidelser til å holde bevegelighet og styrke ved like.

Oppdriften fører til mindre trykk og belastning på skjelettet enn trening på land, og motstanden i vannet kan utnyttes til å øke innsatsen i styrke og intensitet. 

Varmen lindrer smertene i muskler og ledd, noe som gjør det mulig å ta ut større bevegelser.

På denne måten blir funksjonsnivået bedre og hjelpebehovet mindre. Varmtvannstrening gjør det mulig for personer med muskel-skjelettlidelser å delta i hverdagen, bidra i samvær med familie og venner og stå lenger i jobb.

Da bassenget på Martina ble bygd i 1991, ble bassengtrening definert som nødvendig helsehjelp og behandling, og sykehusene mottok øremerkede tilskudd. 

Ifølge rapporten fra Martina Hansens Hospital var det Helsedepartementet som i 2010 bestemte at treningsterapi i varmt vann ikke lenger skulle være spesialisthelsetjenestens ansvar. 

Varmtvannstilbudet i Bærum burde utvides, ikke avvikles. Det trengs flere, ikke færre bassenger.

Med dette pennestrøket ble sykehusene fratatt finansieringen av et medikament- og bivirkningsfritt behandlingsalternativ, som virker. I praksis er ansvaret overført til kommunene.

Martina har holdt bassengdriften gående noen år, men nå regnes den ikke som sykehusets kjernetjeneste lenger. Helsehjelpen og behandlingen er i ferd med å forsvinne helt, til tross for at den er like nødvendig som før. 

De andre bassengene som finnes i Bærum, er for små, for grunne eller for kalde det meste av tiden. Det lille bassenget som bygges på Rud, vil ikke være i nærheten av å dekke behovet.

Varmtvannstilbudet i Bærum burde utvides, ikke avvikles. Det trengs flere, ikke færre bassenger. 

Derfor ber Ryggforeningen i Oslo og Akershus Bærum kommune ta initiativ til kommunal (med) finansiering av driften av varmtvannsbassenget og terapitreningen på Martina Hansens Hospital. 

På sikt oppfordrer vi kommunen til inngå en langvarig avtale med Martina Hansens Hospital om forvaltning, drift og vedlikehold av bassenget.

For oss som brukere er treningsterapi i varmtvann en kjernetjeneste som vi ikke kan være uten. For Bærum kommune er det en investering i bedre folkehelse.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.