Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skjebnehøst for Stabæk

Denne høsten blir det nye runder om bygging av nytt stadion på Nadderud. Det kan bli minst like viktig for Stabæk som å unngå nedrykk.
Denne høsten blir det nye runder om bygging av nytt stadion på Nadderud. Det kan bli minst like viktig for Stabæk som å unngå nedrykk.
Foto: KARL BRAANAAS

Stabæk er inne i en ny stri uke, og synes snart å trenge noen venner. Tirsdag fikk de omdømmemessig kjeft av Heming for sin spillerrekruttering av 12-åringer. Samme kveld ble det igjen ytret politisk skepsis mot stadionplanene, og onsdag beklaget spillerne til supporterne etter cuptap for Strømsgodset.

Laget er nederst på tabellen. Entusiasmen og troen på at dette kan snu, slik at plassen berges, er dalende. 

Årsakene til den sportslige krisen skal få ligge. For Stabæk går mot en kanskje vel så viktig kamp utenfor banen. Kampen om ny Nadderud stadion.

Den kampen har i skrivende stund en prislapp på en halv milliard kroner i Bærum kommunes budsjetter. De færreste tror prisen kan krympes mye. Heller at den vil øke. Det setter alle som sier de vil bygge stadion, men til en lavere pris, i en skikkelig skvis.

Spørsmålet kom umiddelbart: Skal vi utsette skoler og barnehager, mens vi tar oss råd til Nadderud?

Altså står det på politisk vilje til å bruke så mye penger. Både til investeringen og til å subsidiere Stabæks leiekostnader den dagen et stadion måtte stå ferdig. 

Sistnevnte debatt kommer, den også.

Vårens debatt var gjennomsyret av lunkenhet. Så lunken at Høyre lå an til å bli nedstemt, da de som eneste parti ville gå videre med de eksisterende planene. Det vil si et stadion langs Gamle Ringeriksvei med tilhørende næringslokaler. 

I stedet ble det vedtatt å utrede ny arena der dagens stadion ligger på nytt, også kjent som 0-alternativet. Den utredningen kom i august med en klar anbefaling fra kommunedirektøren om å legge bort 0-alternativet en gang for alle.

Ergo blir det nye diskusjoner om veivalg med lav entusiasme, lav oppslutning og et mulig nedrykk som ramme. 

Det må selvsagt forventes at politikerne klarer å se lengre frem enn neste sesong. Endelig beslutning ligger også et stykke frem i tid, men tidspunktet for å bruke 500 millioner kroner er ikke det beste. 

Dette kom godt til syne i kommunestyresalen onsdag. Der hadde utvalg for barn og unge (Baun) sin første runde om hvordan investeringene skal kunne reduseres i årene som kommer.

Et foreslått grep er å skyve på flere satsinger innen skole og barnehage, tenke mer gjenbruk av eksisterende bygningsmasse og bygge riktig kapasitet til riktig tid. Ikke som nå, hvor det gjerne har vært bygd større skoler enn behovet, for så å fylle opp etter hvert.

Spørsmålet kom umiddelbart: Skal vi utsette skoler og barnehager, mens vi tar oss råd til Nadderud?

Det er i dette landskapet Stabæk må manøvrere. De trenger alle medspillerne de kan få. Stadionsaken lever ikke i et vakuum, selv om flere partier gikk til valg på ny Nadderud stadion i 2019. 

Det oppleves heller litt som et nå-eller-aldri-øyeblikk for stadionplanene. For det er neppe alle som ønsker dra med seg en debatt om oppvekst og eldreomsorg versus et fotballstadion inn i valgkampen om to år.

Den argumentasjonen er bare en lissepasning unna.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.