Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skivebom fra Venstre

– Heltid må være en rettighet, mener Arbeiderpartiet, og deltid en mulighet, skriver Bjørn M. Johnsen, kommunestyrerepresentant for Bærum Ap.

– Heltid må være en rettighet, mener Arbeiderpartiet, og deltid en mulighet, skriver Bjørn M. Johnsen, kommunestyrerepresentant for Bærum Ap.

Foto: Karl Braanaas

Arbeiderpartiet støtter fagbevegelsen – ja til rett til heltid. 

I et innlegg i Budstikka 31. august skrev jeg at dette er en fanesak for Arbeiderpartiet. 

I samme avis 4. september svarer Venstre-representant Hulda Tronstad at Ap fremmer dette før hvert valg, men at det er lite å høre mellom valgene. 

Som ett av beleggene for dette viser hun til en undersøkelse i Kommuneforbundet hvor vi utnevnes til en versting. Nå er det slik at Kommuneforbundet ble nedlagt for 17 år siden, slik at rapporter fra dette forbundet nok er utdatert i dag.

I innlegget viser hun ellers til sin tid som representant for Venstre i utvalg for samarbeid i Bærum kommune, hvor det ble jobbet med problematikken «fra deltid til heltid».

Jeg har selv sittet i det samme utvalget i mange år, og det er riktig at dette var et tilbakevendende tema i de fire årene Tronstad var med. Tronstad som politiker og jeg som tillitsvalgt den gang, hadde et godt samarbeid om disse problemene som hun var oppriktig opptatt av, uten at det førte til de resultatene vi ønsket.

Deltidsproblemet er størst i pleie og omsorg hvor utrolig mange jobber deltid eller er ringevikarer. 

Tronstad skriver at Venstre i regjering jobber for å øke bemanningen i kommunene, men vi har ikke merket at bemanningen ved pleieinstitusjonene har økt siden Venstre kom med i regjeringen. 

En fremlagt revisjonsrapport for Bærum kommune som ble behandlet forrige år, viser at de ansatte er tydelige på at bemanningen er for lav. Samtidig ble det konstatert at det er altfor mye deltid. 

Heltid må være en rettighet, mener Arbeiderpartiet, og deltid en mulighet. Hvem kan leve på en lønn av en deltidsstilling?

Dette har Arbeiderpartiet forsøkt å gjøre noe med. I mine to år som folkevalgt kommunestyrerepresentant har Ap hvert år fremmet forslag om betydelig økte midler for å løse deltidskrisen. 

Under budsjettbehandlingen både 2019 og 2020 foreslo derfor Ap å øke bevilgningene med 80 millioner kroner over fire år. Det skulle gi flere faste stillinger i pleie og omsorg. De som hadde deltidsstillinger skulle få tilbud om heltid. På den måten kunne vi få flere over på heltid og samtidig øke bemanningen ved institusjonene. 

Hver gang stemte Venstre mot disse forslagene sammen med H, Frp og KrF.

I februar i 2020 behandlet kommunestyret kommunens arbeid med å etablere en heltidskultur. Her hadde Ap flere viktige forslag om heltid/deltid som fikk støtte av alle de andre mindretallspartiene, men som flertallspartiene stemte imot. 

Det kan godt være at Hulda Tronstad og Venstre vil, men sammen med Høyre og Frp så får de det ikke til.

Det å påstå nå i valgkampen at Ap ikke følger opp denne problematikken, er så feil det kan bli. En større skivebom skal du lete lenge etter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.