Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skap et Høvik folk vil bo i

– Prosjektet virker helt malplassert med sine syv etasjer midt i et kulturmiljø med spredt småhusbebyggelse, skriver innsenderen om planene for utbygging i Snoveien ved Høvik stasjon.

– Prosjektet virker helt malplassert med sine syv etasjer midt i et kulturmiljø med spredt småhusbebyggelse, skriver innsenderen om planene for utbygging i Snoveien ved Høvik stasjon.

ILLUSTRASJON: ARCASA

Denne våren har det vært mye skriverier i landets aviser om arkitekturopprøret.

Arkitekturopprøret ønsker nybygg i menneskelig målestokk, hvor hus i samme kvartal og gate danner en helhet. Arkitektopprøret viser også til et nytt studie utført i fjor av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet som ved hjelp av VR-teknologi studerte folks opplevelser og følelser forbundet med ulike gater og plasser i Oslo. 

Studiet viste at folk flest foretrekker steder som er preget av tradisjonell arkitektur, bedre enn moderne byrom.

På Instagram-kontoen til Arkitekturopprøret viser de en rekke eksempler der flotte gamle kulturminner har blitt erstattet med grå betongklosser, og de har hatt en enorm vekst i antall følgere.

I disse dager jobber Snoveien 17–19 AS med arkitektselskapet Arcasa arkitekter med et privat planforslag for en gammel tomt på Høvik. I dag er det hele fem registrerte kulturminner på tomten, i tillegg til at nesten halvparten av tomten i seg selv er registrert som et kulturmiljø da den har et svært rikt biologisk mangfold.

Dette området ønsker Arcasa arkitekter å omgjøre til en høy borg med blokker på opp til syv etasjer rundt et av dagens kulturminner på tomten. 

Kulturmiljøet vil bli rasert. Dagens vegetasjon som skaper et lunt og koselig område, vil bli erstattet med en 21 meter høy mur som vil reflektere lyd fra lokalveien til dagens nabolag.

Prosjektet virker helt malplassert med sine syv etasjer midt i et kulturmiljø med spredt småhusbebyggelse.

Vi naboer føler at Arcasa bruker alle triks i boken for å få prosjektet til å se mindre ut enn det faktisk er: slikt som å vise prosjektet fra høyt fugleperspektiv eller late som man er på bakkeplan når det i realiteten er sett fra taket til noen av naboene. 

For å vise de reelle høydene har vi naboene bygget en leirmodell hvor man kan se hvor høyt det faktisk blir sammenlignet med et menneske og sett fra bakkeplan – som tross alt er der de fleste av oss befinner oss.

– Vi har bygget en leirmodell hvor man kan se hvor høyt det faktisk blir sammenlignet med et menneske, skriver innsenderen.

– Vi har bygget en leirmodell hvor man kan se hvor høyt det faktisk blir sammenlignet med et menneske, skriver innsenderen.

FOTO: PRIVAT

Ut fra kvotehøyder som er oppgitt, kommer det til å ruve 21 meter rett opp i været. Med 3 meter høye etasjer kommer man til syv etasjer, ikke seks etasjer slik Arcasa skriver. 

At den øverste etasjen har skråtak i ytterkantene gjør ikke at bygget blir noe mindre høyt, særlig ikke for naboene som får dette rett i fleisen.

Jeg håper politikerne ser behovet for å få et prosjekt som spiller på de flotte kvalitetene vi har i Bærum og som er det som tiltrekker folk til å flytte hit: grønne nabolag og for mange en egen hageflekk kombinert med nærheten til byen. 

Bruk dette prosjektet til å skape en vellykket fortetning som fremtidens bæringer vil være stolte av, og ikke nok et prosjekt som havner på Arkitektopprørets Instagram-konto.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.