Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skal stengte skoler eller vaksiner stoppe smitten?

Her får 12-15-åringer fra Bærum sin første vaksinedose ved vaksinesenteret på Rud i september. – Still de fornuftige spørsmålene om ikke barna snart kan få tilbud om andre dose. Barn bør ha samme rettighet til et valg om å ta vaksinen eller ikke som vaksinemotstandere har, skriver innsenderen.

Her får 12-15-åringer fra Bærum sin første vaksinedose ved vaksinesenteret på Rud i september. – Still de fornuftige spørsmålene om ikke barna snart kan få tilbud om andre dose. Barn bør ha samme rettighet til et valg om å ta vaksinen eller ikke som vaksinemotstandere har, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

Så endelig kom det – Solvang skole i Asker var første skole som måtte stenge fordi mange lærere er syke med covid-19.

Det vites ikke hvor smitten kom fra, men det kan jeg fortelle. I flere uker har 35–40 prosent av all smitte skjedd i aldersgruppen 0–19 år. Skolene er motoren for smittespredningen i Norge i dag.

Myndighetene har lenge latt som ikke viruset påvirker barn i særlig grad, og ignorert det matematiske faktum at smitten og innleggelser ikke kan stanses uten at nærmere 90 prosent av hele befolkningen er vaksinert, mot cirka 70 prosent i dag.

Innflytelsesrike ansatte i Folkehelseinstituttet (FHI) har lenge vært negative til å vaksinere barn og gått i rette med både foreldre og Helsedirektoratet når dette er blitt tatt opp.

FHI har også forsøkt å påvirke konklusjonen i en forskningsrapport til å støtte deres syn.

Selv om FHI vet at det er langt større risiko for å få myokarditt gjennom infeksjon enn fra vaksinen, havner dette nederst i presentasjonene deres.

Selv om de forstår at nye ukjente bivirkninger nå er svært usannsynlig siden så mange globalt har tatt vaksinene, har de ingen hast med å fremskynde vurdering av dose 2 for 12-15-åringene.

FHI kan sikkert lese fra beslutningsunderlaget fra svenske Folkhälsomyndigheten om vaksinering av barn i alderen 12–15 år at i Sverige har 6 barn dødd, 257 barn har blitt diagnostisert med MIS-C og 600 barn har fått diagnosen long covid, men de trenger jo ikke det når presse og politikere ikke spør.

– Hvor lenge skal vi la ansatte i FHI bestemme? spør Trym Nordhus.

– Hvor lenge skal vi la ansatte i FHI bestemme? spør Trym Nordhus.

Foto: CATHRINE NORDHUS

At barn mister uker av skolegang på grunn av karantene og nedstenging, at de mister fritidsaktiviteter og sosial omgang, og i mange skoler må teste seg flere ganger i uka er jo ikke FHIs ansvar, men politiske myndigheters.

Når barn smitter besteforeldre og føler det tunge ansvaret på kroppen, er det heller ikke FHI som må svare. Når Asker kommune må kaste 800 vaksinedoser som gikk ut på dato, så skylder de på manglende svar fra FHI.

Men FHI er vitterlig ikke ansvarlig, det er det de politisk valgte myndigheter som er, og de kan godt være modige nok til å ta logiske og fornuftige beslutninger der FHI ikke vil eller somler med å gi råd.

Hvor lenge skal vi la ansatte i FHI bestemme? Kan vi forvente at de ser helheten og ikke er farget av egne oppfatninger og drivkrefter? Har vi ikke valgte politiske myndigheter for å ta ansvar?

Før politisk ledelse i Asker og Bærum vurderer trafikklysmodell og strengere karantenekrav i skolene, ring Støre, ring Kjerkol, ring Guldvog. Still de fornuftige spørsmålene om ikke barna snart kan få tilbud om andre dose.

Barn bør ha samme rettighet til et valg om å ta vaksinen eller ikke som vaksinemotstandere har. For deres egen del, for sine venners del, for besteforeldrene, og for samfunnet i helhet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.