Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Skal/bør hunden være med på ski?

– Jeg mener ikke at hunden aldri skal være med på ski, men det må alltid være på hundens premisser og ikke våre, skriver innsenderen.

– Jeg mener ikke at hunden aldri skal være med på ski, men det må alltid være på hundens premisser og ikke våre, skriver innsenderen.

FOTO: PER ERVLAND

Det er vinter og mange vil ut på ski. Er det trivelig for hunden å være med?

Vi sykler, jogger og går på ski, mens bikkja løper ved siden av. Det er bra å gjøre ting sammen, men vi må tilpasse aktivitetene slik at det blir trivelig for hunden også. 

Det viktigste for hunden ved en tur er å få snuse på verden. En tur bør derfor alltid også inneholde helt rolige partier, uansett hvor trent og ivrig hunden er. 

En vesentlig forskjell på hund og menneske er at vi greier å begrense oss, mens en hund vil løpe til den stuper for å holde følge med oss. 

I skisporet kan det være trangt, og dette opplever mange hunder som stressende. Hunder trenger spillerom (valgmuligheter), og her er avstand en nøkkel. 

Hold øye med hunden hele veien, og stopp alltid når hunden har behov for det, og absolutt når den ønsker å gjøre fra seg. 

Får hunden velge, vil den alltid passere andre med litt avstand, for på hundsk er det veldig uhøflig å strene rett mot slik vi mennesker gjør. Vi vil raskt frem, mens hunder trenger å signalisere sinnsstemning og intensjoner til møtende hunder gjennom kroppsspråket sitt. 

For at hunden skal få tilfredsstilt sine behov, må vi ha med tålmodighet i skisporet, gi hunden spillerom og la hundene få anledning til å kommunisere. 

Vi må passere alle med litt avstand, og er det trangt i sporet, så stopp og gå ut på siden. 

Som utgangspunkt er truger det eneste som passer når man skal gå tur med hund i snø, altså en meget rolig tur. Det er fryktelig krevende for en hund å løpe i skisporet, eller løssnø, og hardt føre kan skrape opp potene. 

Vi er hundens familie – la oss være positive foreldre og omsorgspersoner.

Vi kan suse av gårde, mens hunden må gjøre alt selv. Der vi kan ta hvilepauser fordi skiene gjør jobben for oss, må hunden bruke beina hele veien. 

Hunden kan heller ikke snakke og si fra når den er sliten, eller trenger en pustepause. 

Vil man ha med hund på skitur, så må turen tilpasses hundens alder og form, det må legges inn nok av rolige partier og tilstrekkelig med pustepauser. Ikke skli så fort at hunden sliter med å holde tritt, oppsøk gjerne rolige steder uten for mange mennesker og steder med brede spor og rom i massevis for en hund. 

Potebeskyttelse bør vurderes, og potesalve forebygger poteskader (salven danner en beskyttende hinne rundt tredeputene). 

Mange raser har behov for klær om vinteren (særlig raser uten underull), og hunder kan også bli kalde når man stanser (ha med pledd til å hvile på). Ved rasting tilby også hunden drikkevann, og kanskje næring hvis den har brukt mye energi. 

Får hunden velge, så er sakte fart øverst på listen – og nok av ting å snuse på, eller undersøke. 

Jeg mener ikke at hunden aldri skal være med på ski, men det må alltid være på hundens premisser og ikke våre. 

Legg inn rolige partier, hold øye med hunden slik at du kan endre ting ved behov, og sørg for at det blir en fin tur for alle inklusive bikkja. 

Alle hunder har en egenverdi, og rett og lov til å være hund. Vi er hundens familie – la oss være positive foreldre og omsorgspersoner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.