Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sian i Sandvika

– La Sian få grave sin egen grav, ved å få lov til å snakke. Jo mer deres budskap kommer ut, jo mer avsky vekker de, skriver Atta Mohammed, som er tidligere nestleder i Al-Noor Islamic Centre, moskeen på Skui som ble rammet av terrorangrep i august 2019.

– La Sian få grave sin egen grav, ved å få lov til å snakke. Jo mer deres budskap kommer ut, jo mer avsky vekker de, skriver Atta Mohammed, som er tidligere nestleder i Al-Noor Islamic Centre, moskeen på Skui som ble rammet av terrorangrep i august 2019.

Foto: Trine Jødal

I lys av terroraksjonen mot Al-Noor-moskeen den 10. august 2019 er det veldig umusikalsk av Bærum kommune å gi den muslimfiendtlige organisasjonen Sian tillatelse til å demonstrere ved Byscenen i Sandvika lørdag 24. april.

Men det er samtidig ikke vanskelig å se det dilemmaet som Bærum kommune er i: Samtidig som man skal bekjempe ekstremisme og radikalisering, så skal man også forsvare ytringsfriheten. 

Her ligger det føringer som ikke er bestemt lokalt, men forankret sentralt. Som Bærum kommune er nødt til å rette seg etter.

Sians mål er hverken opplysning, dialog, å bygge broer, eller å skape fellesarenaer. Deres hovedmål er å provosere, skape et utenforskap, fremme konspirasjonsteorier, skape motsetninger i samfunnet og latterliggjøre noe som er hellig for mange mennesker. 

Og i det siste har de fremlagt et budskap om internering og deportasjoner av nordmenn med muslimsk bakgrunn. Dette budskapet som Sian fremlegger, vekker avsky hos de fleste. Den eneste måten de får både oppmerksomhet og støtte på, er når deres rett til å ytre seg blir forsøkt stanset med udemokratiske midler. 

Mitt råd er: La Sian få grave sin egen grav, ved å få lov til å snakke. Jo mer deres budskap kommer ut, jo mer avsky vekker de. 

I lys av hendelsene i andre byer der Sian har hatt stand, så ser man en klar tendens. Der motdemonstrasjonene har gått rolig for seg, uten voldelige angrep, der har Sian tapt. Der det har skjedd voldelige angrep på Sian eller politiet, der har Sian vunnet. 

Jo mer oppmerksomhet de får, jo mer relevante blir de i den offentlige debatten. Sian er en parentes og bør forbli en parentes. Man har prøvd å få dem i tale, men de er ingen seriøs samtalepartner.

Her tenker jeg at moskeene i Asker og Bærum, fem i tallet, om jeg ikke tar helt feil, går sammen om å møte mannsterke frem, være synlige og vise de rette sidene av islam. Som den tolerante religionen det er, med plass for andre ytringer enn de man liker. 

Dette kan begrunnes i kilder i de hellige skriftene. Dette vil stagge ungdommen, som blir provosert over Sians budskap og handlinger. 

Moskeene bør ta plass, vise ledelse og i samarbeid med kommunen og politiet gjøre dette til et fiasko-arrangement for Sian-gjengen.

Samtidig er det viktig at andre gode krefter står opp og står sammen mot alle destruktive krefter som ønsker å skape splid i samfunnet. Opplyst debatt er bra og er viktig. Men en debatt som er tuftet på å skape fiendebilder, er hverken ønskelig eller bærekraftig.

La oss vekke det samholdet som var i Bærum etter 10. august 2019, og vise at vi har vår egen måte å takle slike utfordringer på. Og det er med toleranse, takhøyde og respekt for demokratiet og ytringsfriheten. Og samtidig bruke vår ytringsfrihet til å vise at vi tar avstand fra slike krefter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.