Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

SFO-satser i Asker. Eller bedre å satse på børsen?

–Takk til innbyggere som minner oss på hva de vedtakene vi er med på har å si for folk, skriver Martin Berthelsen, som er gruppeleder for SV i Asker kommunestyre.

–Takk til innbyggere som minner oss på hva de vedtakene vi er med på har å si for folk, skriver Martin Berthelsen, som er gruppeleder for SV i Asker kommunestyre.

Foto: KARL BRAANAAS

Norge er fortsatt et land med relativt små forskjeller, selv om de øker. Asker er en kommune med relativt store forskjeller, spesielt for barnefamilier. 

For å få til en rettferdig fordeling av byrdene, har stat og kommune innført rabattordninger for foreldrebetaling i barnehage og SFO.

Ved overgang fra barnehage til SFO skjer det en endring i betingelsene som virker urimelig for dem det rammer, men ikke for det politiske flertallet i Asker. 

Hvis din families bruttoinntekt er lavere enn 592.167 kroner, får du nemlig en reduksjon på barnehageregningen. Men hva skjer når barnet begynner på SFO? Eller hvis du har råd til å ha barnet ditt i SFO. Da må du nemlig tjene 85.412 kroner mindre enn da barnet var i barnehagen for å få en reduksjon på 50 prosent i foreldrebetaling.

Kan denne skjevheten skyldes at man ikke ser på SFO som et helt nødvendig tiltak? At barn kan gå hjem fra skolen og finne på noe å fordrive tida med inntil mor eller far kommer hjem?

 I enkelte tilfeller kan det hende at nettopp dette blir svaret på spørsmålet om hvordan man skal få økonomien til å gå i hop. Og sant nok: Det er mye tidsfordriv å finne i digitale medier.

Når klasserommene tømmes i ferier, er det få foreldre som har ferie samtidig som skolen. Da kan SFO være løsningen, men det har sin pris. Det politiske flertallet i Asker foreslo å opprettholde ordningen med 10 måneders foreldrebetaling («slik har det alltid vært i Asker»), men et mindretall gikk for 11 måneder, som også var Foreldrerådet for grunnskolens anbefaling. 

Resultatet er at det kommer en regning for SFO på 1.500 kroner for hver ferieuke hvis du velger den tryggheten det er å ha barnet ditt der.

Hvorfor skriver jeg dette innlegget, nå som det hverken er valg eller budsjett på den lokalpolitiske agendaen? 

Det er fordi jeg fikk en påminnelse fra en enslig mor om virkningen av vedtaket et flertall i kommunestyret gjorde om SFO-satser. Da barnet hennes gikk i barnehagen, fikk hun en reduksjon i foreldrebetalingen fordi hun tjente mindre enn 592.167 kroner. Da barnet begynte i SFO, var dette beløpet for høyt til å få en moderasjon, men behovet for en lettelse er minst like stort.

Med høye bokostnader i Asker blir det lite igjen for enslige forsørgere å betale for barnas fritidsaktiviteter og utgifter ellers som hører til skolealder.

I kommunestyret blir det gjort vedtak på løpende bånd. Det er fare for at man ikke alltid får tid til å reflektere over de beslutningene man har vært med på. Takk til innbyggere som minner oss på hva de vedtakene vi er med på har å si for folk.

Takket være reduserte lønnskostnader (lik lønn for likt arbeid!) og vellykkede pengeplasseringer på børsen går Asker kommune med solide overskudd, hørte vi i siste formannskapsmøte. Stemningen var euforisk. Noen fikk bakoversveis. 

Frps representant oppfordret partier på venstresiden til å lære av dette. (Ja, vi har lært!) Vi ser frem til kommende budsjettbehandling.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.