Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sett elevene først: Gjeninnfør fritt skolevalg

– Fylkesrådets tiltak har ført til at mange flere ikke kan gå på sin nærmeste skole, skriver Waldemar Ribert Garntangen fra Asker Høyre.

– Fylkesrådets tiltak har ført til at mange flere ikke kan gå på sin nærmeste skole, skriver Waldemar Ribert Garntangen fra Asker Høyre.

FOTO: PRIVAT

Etterpåklokskap er politikeres største mareritt. Ofte tar man beslutninger man ikke kan være helt sikker på at kommer til å føre til positive resultater. Derfor er det ofte sett ned på å kritisere noen i ettertid.

Koronatiden har vært en tøff periode for oss alle. Spesielt vanskelig har det vært for elevene som har mistet alt av struktur og systematikk som var der før denne krisen. Derfor er det veldig uheldig den situasjonen utallige elever i hele Viken nå er satt i. Kun på grunn av dårlige politiske vedtak.

For dette er ikke etterpåklokskap. Fylkesrådet i Viken visste eller burde ha visst hva beslutningen om at fritt skolevalg tas bort ville føre til. 

Det å fjerne fritt skolevalg og øke grensen på elever som blir tatt opp utenom karakteropptaket fører til et regnestykke som aldri går opp.

La oss prøve å se de rødgrønnes perspektiv på dette. Hovedargumentet deres for å innføre denne løsningen var at elevene skulle få gå på sin nærmeste skole.

 For det første er det få elever som har dette som en topp prioritet i Akershus-området. For det andre har fylkesrådets tiltak ført til at mange flere ikke kan gå på sin nærmeste skole.

Fylkesrådet har nemlig satt opp rigide inntakssoner, for eksempel kan elever fra Asker og Bærum kun søke seg til skoler i Asker og Bærum. 

Dette fører til at veldig mange elever i Asker ikke kan søke til sin nærmeste skole, som ofte ligger i enten Frogn, Lier eller Drammen. Så fylkesrådet ville få flere elever inn på sin nærskole. Det ser så langt ut til at det motsatte skjedde.

En annen effekt fylkesrådet forventet var at karakterpresset skulle ned og at karakterer ikke skulle ha like mye å si ved opptak til videregående skole. 

Fylkesrådets vedtak har faktisk igjen ført til det motsatte. For dem som blir tatt opp på 15-prosentgrensen kan det vise seg at flere nedprioriterer skolen fordi karaktersnittet ikke oppleves som viktig. 

For disse elevene er det en realitet at karakterpresset blir mindre, men det er ikke en god ting. Ser vi derimot på det store flertallet av elever, så blir karakterpresset nå betraktelig høyere og snittet for å komme inn på en videregående skole har økt.

Vi har de siste ukene fått høre hjerteskjærende historier om elever som har blitt kastet ut av et studieløp de allerede har fullført et eller to år av. 

Nesten en tredjedel av elevene i Asker og Bærum står fortsatt uten noen skoleplass over en uke etter skolestart. Jeg blir oppriktig lei meg av å høre på historiene om elever som har fått drømmene sine knust fordi de sosialistiske partiene har satt ideologi over elevers beste.

Høyre fremmet på mandag forslag om igjen å innføre ordningen vi hadde tidligere i Akershus for neste års opptak. Dette ble stemt ned av de rødgrønne.

Jeg håper de snart setter elevene først i skolen og reverserer denne ordningen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.