Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Semsvannet med Øvre Sem er vårt tusenårssted

Tidligere kommunestyremedlem Ingvild Tautra Vevatne (V) oppfordrer til at planene om hotelldrift på Øvre Sem stoppes.

Tidligere kommunestyremedlem Ingvild Tautra Vevatne (V) oppfordrer til at planene om hotelldrift på Øvre Sem stoppes. 

FOTO: KARL BRAANAAS

På grunn av sine høye naturverdier, store betydning for mange menneskers naturopplevelser og friluftsliv, men også på grunn av at vi opplever at natur – og opplevelsesverdiene i området er blitt satt under press, så Fylkesmannen et behov for å utarbeide en forvaltningsplan for Semsvannet landskapsvernområde.

Den ble ferdig våren 2018. Målet med planen er å sikre de store naturverdiene i henhold til verneformålet. Det er et handlingsrom mellom landskapet estetiske helhet, ansvarlig forvaltning opp imot vesentlig forringelse.

Øvre Sem er en tidligere forsøksgård som Statens Småbrukerlærerskole, og som ble ombygget til Sem Gjestegård. Asker kommune kjøpte disse store arealene og bygningene av staten i 2014 for 50 millioner kroner. Jeg legger ikke skjul på at jeg som folkevalgt for Venstre jobbet politisk for at kommunen skulle kjøpte stedet. Dette kunne gi kommunen en sterk hånd om natur- og kulturforvaltningen og for bruken av bygningene.

Jeg betrakter kommunens tanker om videre salg (...) som en pinlig håndtering

Jeg betrakter ikke kjøpet som et feiltrinn, men jeg betrakter kommunens tanker om videre salg og rådmannens aktive arbeid for å kunne oppnå en «grenseløs forvaltning av natur og kulturlandskapet» for Øvre Sem som en pinlig håndtering.

Hvor mange kordlover, verneplaner og egne forvaltningsplaner fra Fylkesmannen, fylkeskommunen og grenseoppgang fra Riksantikvaren må legges frem for rådmannens direktører og dagens politiske ledelse før kommunen skjønner at hotellplanene til Olavsgaard Eiendom ikke er mulig, selv i Asker kommune.

I tillegg vil allmennheten i Asker verne Semsvann-området og Øvre Sems egenart, og landbruk, skogbruk og friluftsområde må kombineres med en næring som vektlegger det samme.

Denne kartleggingen av handlingsrom opp imot kommunale behov, som gjerne kan drives av kommune, frivillighet og det private i fellesskap, ble nedstemt politisk og er ikke viet en times oppmerksomhet. Det var og er fortsatt mange i Asker som hadde sett at det arbeidet ble gjort. Det er ønsker om bruk av stedet til kommunale/fylkeskommunale oppgaver eller til et privat bofellesskap for eldre eller ulike generasjoner.

Onarheim-utvalget og formannskapet gikk i sin tid i bresjen for å selge til «hvem og hva som helst». Kommunen ville slippe å ta ansvar og utgifter for vernebestemmelsene spesielt knyttet til bygningene, og de ville i tillegg gå sammen med aktuell kjøper imot de strenge vernebestemmelsene, som ev. kunne hindre et privat kjøp. 

Denne prosessen har nå kommunen drevet i samarbeid med Olavsgaard Eiendom i tre år. Etter direkte spørsmål til ordfører før nyttår så måtte alt legges frem. Rådmannen innrømmer i Budstikka den 16. januar at det er et stort sprik mellom hotellplanen og verneplanene, men rådmann og ordfører planlegger fortsatt møter med Olavsgaard Eiendom. Utgifter er snart en million pr. år.

Jeg utfordrer Venner av Øvre Sem og andre til å legge større press på å stoppe denne prosessen som ikke er forenlig med Fylkesmannens forvaltningsplan og heller ikke i forhold til allmennhetens behov og ønsker. Et stort bilbasert hotell på Øvre Sem er ikke forenlig med FNs bærekraftsmål.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.