Lær unge om grenser

UNGDOMSKANDIDAT: – Seksualundervisningen er utrolig viktig for å skape barn og unge som respekterer hverandre og hverandres grenser, skriver Tiril Eid Barland (21), kommunestyrerepresentant for Venstre i Bærum og 3.-kandidat i Akershus ved høstens stortingsvalg.

UNGDOMSKANDIDAT: – Seksualundervisningen er utrolig viktig for å skape barn og unge som respekterer hverandre og hverandres grenser, skriver Tiril Eid Barland (21), kommunestyrerepresentant for Venstre i Bærum og 3.-kandidat i Akershus ved høstens stortingsvalg. Foto:

Av

Holdninger. Lær unge om seksualitet og grensesetting.

DEL

Nå begynner russetiden, noe som for de fleste russ stort sett innebærer fest og moro. Men med så mange unge og mange svært beruset samlet øker også sannsynligheten for at noe kan gå galt.

Les også: Seksualitet og overgrep: – Unge må få vite hvor grensen går

Les også: – Russelåtene er latterlige og patetiske

Hvert år hører vi om dem som anmelder voldtekt i russetiden, sannsynligvis er det enda flere.

Vi må slutte å forverre skyld- og skamfølelsen ved å råde jenter om hvordan de skal kle seg. I stedet må vi sørge for gode og sunne holdninger hos alle unge, fra tidlig alder av.

Ifølge Voldtektsutvalget er det mellom 8.000 og 16.000 personer som blir voldtatt eller forsøkt voldtatt hvert år.

Voldtekt er noe av det mest traumatiserende overgrepet et menneske kan utsettes for, og mange tør ikke å anmelde i frykt for å ikke bli trodd.

Mange frykter at møtet med rettsvesenet vil føles som et nytt overgrep, og sliter med følelser av skyld og skam.

Anslagsvis anmeldes kun 6–25 prosent av voldtektene. Avhør kan være en sterk påkjennelse, og det er derfor viktig at det stilles formelle krav til etterforskerne som skal gjennomføre sentrale avhør i overgrepssaker.

Det er også viktig at ofre kan få umiddelbar hjelp, og Venstre vil derfor opprette en nettportal med tilgang på informasjon og hjelp 24 timer i døgnet.

Uansett kjønn, alder og hvor i landet du befinner deg må du kunne få akutt hjelp etter en voldtekt og være trygg på at overgrepsmottaket og politiet har tilstrekkelig kompetanse.

Hver voldtekt påfører enorm skade på offeret. Alle må få umiddelbar hjelp, men målet må være at ingen utsettes for seksuelle overgrep i utgangspunktet.

De aller fleste voldtektene i Norge er såkalte festvoldtekter, både i russetiden og utenom. De fleste som er utsatt for voldtekt kjenner gjerningspersonen fra før av. Med andre ord, å sikre gode holdninger og et sunt forhold til seksualitet hos alle og enhver er avgjørende.

Seksualundervisningen er dermed utrolig viktig for å skape barn og unge som respekterer hverandre og hverandres grenser.

Dagens seksualundervisning svikter på det området. Barn og unge lærer først og fremst om hormoner, organer og kjemiske prosesser. Følelser, seksuelle overgrep og grensesetting blir ikke tilstrekkelig prioritert.

Dette kommer frem i Ipsos MMIs holdningsundersøkelse fra 2013. Kun 44 prosent av unge mellom 18 og 29 år svarer at de har fått opplæring om grensesetting og seksuelle overgrep på skolen. Og kun 14 prosent syntes opplæringen var god nok.

Det er helt naturlig å være nysgjerrig på kropp og egne grenser. Da er det viktig at seksualundervisningen omfatter dette.

Venstre vil ha seksualundervisning både i grunnskolen og på videregående, der målet også skal være gode holdninger og respekt for hverandre.

Vi lærer og utvikler holdninger tidlig, det krever at vi begynner tidlig med å skape sunne holdninger til seksualitet og grensesetting.

Venstre vil at barn skal lære om dette på en alderstilpasset måte allerede i barnehagen. Nei betyr alltid nei uansett om det gjelder en klem i sandkassen, lugging på barneskolen eller sex i russetiden.

Det varierer fra person til person om når seksualitet og grensesetting blir aktuelle problemstillinger i livet. Men begynner vi først forebyggingen noen uker før russetiden, er det for sent.

Jeg synes det er trist hvor mye skam og stigma det fremdeles er tilknyttet seksuelle overgrep. Det er både trist og provoserende å høre om jenter som blir tillagt skyld fordi de har kledd eller oppført seg «feil» eller gutter som ikke tør å anmelde i frykt for å bli ledd av. Dette er uakseptabelt.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Forebygging og undervisning må starte tidligere, for å sikre at unge har nok kunnskap og trygghet for å kunne ha et sunt forhold til egen seksualitet og respekt for andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags