Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Se til venstre og Venstre

RÅDHUSGALLERIET: Det gikk ikke upåaktet hen nede i kommunestyresalen i Bærum rådhus at mange engasjerte Fornebu-beboere fulgte debatten om kommunedelplan 3 for Fornebu.

Hele Fornebu-debatten startet med et bakholdsangrep. Siden ble det venstre - i bokstavelig og overført betydning.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog hadde nettopp gjort ferdig sitt åpningsinnlegg. Urokkelig i sin tro snakket hun om en 'merkedag' for 'fantastiske Fornebu' og en kommunedelplan 3 av 'enorm betydning'.

For Pensjonistpartiets Kjell-Ole Heggland ble det også en merkedag, men en langt mindre fantastisk en og kanskje av enorm betydning for forholdet til Høyre.

Hammer Krog var knapt av talerstolen før Heggland fyrte løs mot Høyres gruppeleder Bjørn Røtnes. Heggland ville vite om habiliteten hans var vurdert, siden Røtnes er gift med fylkesordfører Anette Solli (H) og siden fylket ifølge Heggland ville sitte igjen med milliarder.

Spørsmålet kom helt uforberedt på Røtnes. Med skjelvende stemme sa den normalt verbalt svært stødige politikeren at 'jo, det var ingen hemmelighet at han var gift med fylkesordføreren, de hadde faktisk feiret sølvbryllup'.

Det kunne blitt opptakten til en stygg debatt om Fornebus fremtid.

Det ble det ikke.

Istedet ble det en engasjert, god og tidvis spissformulert debatt med glimt i øyet. 27 representanter på talerstolen, 40 innlegg før avstemningen kunne holdes.

Hvor er entusiasmen, spurte Frps Erik Tørrissen, og fikk svar fra de yngste kvinnelige representantene til Halvdan Skard med fartstid i Bærumspolitikken tilbake til 1967. Visst var det entusiasme for en så stor utbygging.

Før onsdagens møte hadde beboerne på Fornebu mobilisert kraftig for å få politikerne til å vedta en mindre utbygging enn hva rådmannen hadde lagt opp til. Under møtet fulgte mange av dem debatten, og våkner politikerne til stiv nakke i dag, skyldes det alle blikkene som ble kastet til venstre opp på galleriet underveis i møtet.

Premissleverandøren for resten av kvelden ble i stor grad partiet Venstre. Ikke fordi de andre partiene manglet evnen til å fremføre sine standpunkt med overbevisning og tyngde, men fordi alle skjønte hvor det bar etter at Ole Andreas Lilloe-Olsen (V) hadde holdt sitt første innlegg.

Venstre ville helst ha en mindre utbygging - 9.000 boliger mot en foreslått utbygging opp mot 11.000 boliger. Men partiet kunne heller ikke leve med å bli sittende igjen som det partiet som stanset Fornebubanen. Det ville vært å gi MDG ammunisjon herfra til valgnatten.

Så Venstre valgte subsidiært å gå med Høyre, Arbeiderpartiet og MDG, hvis de fikk gjennomslag for noen av sine andre forslag. Verken Høyre eller Arbeiderpartiet var særlig vonde å be. Det ble et Klart flertall for gigantutbygging på Fornebu , og prosessen med Fornebubanen et godt skritt nærmere behandling i Akershus fylkesting.

Derfor var det en ganske avslappet Høyre-ledelse som fulgte debatten, selv om de visste at flere i deres gruppe ville stemme mot. Eller få "en anledning til å hilse hjem" som Dag Egil Strømme (H) kalte stemmegivningen deres.

Det ga Bjørn Røtnes anledningen til å få siste ordet. Heggland ville innledningsvis som en del av habilitetsspørsmålet også vite om Røtnes hadde svingt pisken over Høyres gruppe.

- Ja, jeg har svingt pisken og delt Høyres gruppe, sa Røtnes.

Men kommunedelplanen var aldri i fare.


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.