Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Savner samme utredning i Bærum

– I Budstikka fortelles det om 1.706 saker om ulovlige oppføringer i Asker og ytterligere over 2.000 saker som skal sjekkes. Vi savner samme utredning i Bærum, skriver Stine Høivik (49) fra Bærum, som er 5.-kandidat for SV i Akershus ved høstens valg.

– I Budstikka fortelles det om 1.706 saker om ulovlige oppføringer i Asker og ytterligere over 2.000 saker som skal sjekkes. Vi savner samme utredning i Bærum, skriver Stine Høivik (49) fra Bærum, som er 5.-kandidat for SV i Akershus ved høstens valg.

Foto: MALENE NILSSEN

Altfor mange som bor i kommunen vår langs strandsonen og ellers, har ikke tilgang til deler av våre friluftsarealer. 

I Budstikka 24. juni fortelles det om 1.706 saker om ulovlige oppføringer i Asker og ytterligere over 2.000 saker som skal sjekkes. Dette er altfor mye. 

Vi savner samme utredning i Bærum. Det er ingen grunn til å tro at forholdene er annerledes i Bærum enn i Asker. Vi trenger å vite hvor omfattende den skjulte privatiseringen av strandsonen vår har vært. Vi håper Bærum kan ta fatt på oppgaven så snart som mulig.

Vi vil gjerne bruke sommerdagene i kommunen vår. Kadettangen og våre andre populære badestrender er fulle i sommervarmen, derfor er våre små kyststier med gode tur- og badeområder like viktige som strendene. Da kan ikke ulovligheter være til hinder for den frie ferdselen på kyststiene i kommunen.

Vi må sørge for at innbyggerne og turistene som besøker kommunen, får tilgang til våre badeplasser. Vi må fortsatt passe på å holde avstand, da kan vi ikke ligge tett i tett på de få tilgjengelige kyststripene. Vi må bruke hele strandsonen. Bærum må nå gjøre det den kan for å gjøre vår vakre kyststi tilgjengelig for oss alle, så fort som mulig.

Kirsti Bergstø (40) er toppkandidat for SV i Akershus ved høstens valg.

Kirsti Bergstø (40) er toppkandidat for SV i Akershus ved høstens valg.

FOTO: PRIVAT

Vi ønsker å sikre fri ferdsel i strandsonen og tilgjengeligheten til kysten. Det kan ikke være slik at private oppsatte gjerder og skilt holder folk unna områder de har rett til å bruke. Vi mener grunneiere ikke kan ta seg til rette, de må straks pålegges å rive ulovlige oppsatte bygg innenfor 100-metersbeltet. 

Kommunen må finne ut av hvor utbredt dette er, og gi pålegg om fjerning. Ulovligheter kan ikke lønne seg. Grunneiere kan ikke få tilgivelse i stedet for tillatelse.

Kommunen kan heller ikke gi dispensasjoner til å bygge i strandsonen. Nå er bare cirka 35 prosent av kysten i Viken tilgjengelig for allmenn ferdsel. Det har skjedd en dramatisk privatisering av de fineste områdene. Kommunen må sørge for at friluftsloven overholdes og tilgjengeligheten sikres for alle innbyggerne. Vi kan ikke privatisere det vakreste vi har – naturen vår.

Allemannsretten må bevares og fremmes, den gir oss muligheten til å utøve friluftsliv som er helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig. Med turer i utmark og langs sjøen skaper vi gode sommerminner for alle i kommunen og våre besøkende. Nærmiljøet må være tilgjengelig for at folk skal ha denne muligheten. 

Det er det enkleste folkehelsetiltaket kommunen kan legge til rette for. Uten turer langs vassdragene, opp på toppene og langs kysten blir helsen vår dårligere. Muligheten for å være ute i friluft og rekreasjon er viktig og livsnødvendig.

Vi håper arbeidet med å finne ut av ulovlige oppsatte brygger, gjerder, strand- og båthus intensiveres, og at kommunen legger til rette for et godt friluftsliv slik at naturen og kysten kan tas i bruk av og være til glede for alle.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.