Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sats på entreprenørskap i skolen

FRP-POLITIKER: – Jeg vil jobbe for at nye Asker kommune som skoleeier skal følge opp og legge til rette for en kraftig satsing på innovasjon og entreprenørskap i skolen, skriver Asker Frps gruppeleder og førstekandidat Ole Jacob Johansen. FOTO: PRIVAT

Nylig var jeg så heldig å få sitte i juryen for Ungt Entreprenørskap på Heggedal skole.

Det er noe av det morsomste og mest givende jeg har vært med på som folkevalgt, og en inspirasjon når det gjelder å satse videre på entreprenørskap og innovasjon i skolen i nye Asker kommune.

Elevgruppene på 7. trinn hadde jobbet frem spennende ideer og prosjekter, og det var en vanskelig oppgave å velge to grupper som fikk hver sin gullbillett til finalen i Oslo i mai.

Der representerer de hele skolen. Alle elevene har en andel i vinnerkonseptene som er utviklet i et kreativt og innovativt miljø der elevene har motivert hverandre.

Takk til lærere og rektor for å legge til rette for at elevene kan utfolde sine kreative egenskaper.

Det var særlig spennende å sitte i juryen med to elever som driver elevbedrifter ved Torstad ungdomsskole.

Elevene starter, driver og avvikler en liten bedrift over en periode. De får hjelp og veiledning av lærere underveis, men det er elevenes eget pågangsmot og deres egen kreativitet og innsats som er avgjørende for hva de får til.

Dette opplever elevene som både morsomt og utfordrende, og jeg har tro på prinsippet om å lære ved å gjøre.

Vi lever i en verden hvor endringer skjer raskt, innenfor arbeidsmarkedet, omsorgssektoren, miljøområdet, teknologiområdet og mange andre deler av samfunnet.

Entreprenørskap blant unge er nødvendig for at vi skal klare omstillingen til en ny virkelighet i Norge og i verden.

Gjennom entreprenørskap i utdanningen utvikler elever og studenter relevant kompetanse for å møte et arbeidsliv i endring.

Samfunnet er helt avhengig av skapende mennesker, som omsetter ideer til nye virksomheter eller som foretar forbedringer innenfor eksisterende virksomheter.

Heldigvis tar entreprenørskap og nyetableringer seg opp, viser den siste OECD-rapporten «Entrepreneurship at a Glance».

Et tett samarbeid mellom næringsliv, skole og akademia fører til flere gode ideer og innovasjoner. Det gjør de unges overgang fra skole og studier til arbeidsliv lettere, og gir arbeids- og næringslivet bedre tilgang på kvalifisert og relevant arbeidskraft.

Forskning viser at:

  • Entreprenørskap i utdanningen fremmer trivsel og skaper motivasjon og selvtillit.
  • Sannsynligheten for at elever som deltar i ungdoms- og studentbedrift, etablerer egen bedrift, er minst dobbelt så stor som ellers i befolkningen.
  • Entreprenørskap i utdanningen bidrar til kjennskap om behov og muligheter i eget nærmiljø og styrker dermed tilhørigheten til hjemstedet.

Stor takk til organisasjonen Ungt Entreprenørskap for et viktig arbeid. Ungt Entreprenørskap er medlem i den europeiske organisasjonen JA (Junior Achievement) Europe og i den verdensomspennende organisasjonen JA Worldwide.

I dag finnes det opplæringsprogrammer for entreprenørskap på alle utdanningsnivåer i Norge.

Programmene har fått stor betydning for å lære elever og studenter å tenke utenfor boksen og gi erfaring i å starte egen bedrift.

Det er ikke noe mål at alle skal starte egen bedrift, men innovatører trengs både i offentlig og privat sektor.

Les flere innlegg på budstikka.no/debatt

Derfor bør enda flere skoler og utdanningsinstitusjoner legge til rette for ungdoms- og studentbedrifter.

Det er også en nasjonal føring at teknologi, kreativitet, innovasjon og entreprenørskap skal integreres i fagene.

Det er viktig for lokalsamfunnet og for landet vårt, som fremover må skape mange flere nye arbeidsplasser.

Jeg vil jobbe for at nye Asker kommune som skoleeier skal følge opp og legge til rette for en kraftig satsing på innovasjon og entreprenørskap i skolen.

Få virkemidler slår det å skape en kultur fra ung alder. Oljepengene varer ikke evig, og det ligger stort potensial i grønn teknologi.

Det er også bestemt at den nye kommunen skal bygges på FNs bærekraftsmål. Det handler om våre barns fremtid og dermed også om vårt lands fremtid. Her kan Asker gå foran.


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.