Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sats på de yngste nå

– Det er for dårlig når to av landets rikeste kommuner havner langt ned på lista over de beste kommunene når det gjelder oppvekstvilkår, skriver SV-politiker Stine Høivik.

– Det er for dårlig når to av landets rikeste kommuner havner langt ned på lista over de beste kommunene når det gjelder oppvekstvilkår, skriver SV-politiker Stine Høivik.

Foto: MALENE NILSSEN

Asker og Bærum havner langt ned på lista over de beste kommunene for barn og unge i Unicefs nylige fremlagte rapport.

I Unicefs kommuneanalyse av barn og unges oppvekstvilkår i Norge kommer Asker og Bærum dårlig ut. Samlet kommer Asker på 170. plass og Bærum på 219. plass av de 320 kommunene som er sammenlignet. 

Dette vil SV endre så raskt som mulig. Rapporten er basert på hva som brukes på barn langs fem parametre: 

Det er barnehage, grunnskole, helse, barnevern og fritid og kultur. Alt det som er viktig for alle barns liv, og våre kommuner kommer blant de nederste ti på enkelte av disse parametrene.

Våre kommuner bruker langt under gjennomsnittet på våre barn og unges oppvekstvilkår, det mener vi er helt feil prioritering. 

Samlet kommer Asker på 170. plass og Bærum på 219. plass.

Det er for dårlig når to av landets rikeste kommuner havner langt ned på lista over de beste kommunene når det gjelder oppvekstvilkår. Da handler det om politiske prioriteringer og vilje til å gi alle barn den oppveksten de har rett på.

Alle barn i hele Norge har lik rett til å vokse opp i trygge omgivelser der barnet kan utvikle seg til sitt fulle potensial. 

Kommunale tjenester overfor barna er grunnlaget for deres oppvekst og fremtid. Kommunale tjenester skal sikre at barna like muligheter uavhengig av barnas familiebakgrunn. 

Jeg mener at våre kommuner ikke oppfyller ansvaret overfor barn og unge når vi for eksempel ikke har kvalifisert, eller nok bemanning i barnehage og skole.

Vi må prioritere barna høyere og bruke mer penger på barnehage, skole og barnevern. Det er her kommunene våre ikke oppfyller sin plikt og bommer på sin samfunnskontrakt. Vi må derfor prioritere barna høyere.

Vi må sikre bemanningsnormen med kvalifisert personale i barnehagen og på skolen. De som jobber der, skal ha rett kompetanse og en hel fast stilling. Da vil barna få mulighet til å få den omsorgen og oppfølgingen de har krav på. 

I tillegg må barnevernet styrkes med flere stillinger slik at det er forsvarlig saksmengde for hver enkelt som jobber der. I dag hører vi mange historier om overskridelse av tidsfrister og overarbeidede ansatte med altfor stor portefølje.

Kan vi akseptere at våre barn har dårligere oppvekstvilkår enn barn andre steder i landet? Jeg mener dette ikke er holdbart. Vi vet at dette særlig går ut over barna som lever i familier med anstrengt økonomi som ikke kan betale for dette selv. Nå må kommunen prioritere alle fremtidens innbyggere.

Kort sagt vi må ansette flere kvalifiserte arbeidere i sektorene som tar vare på barna våre. Vi må senke prisene på kulturskoletilbudet slik at flere får mulighet til å delta, og vi må sikre flere åpne kultur- og fritidsaktiviteter. 

Kommunene har pengene, nå må vi prioritere.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.