Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sats mer på bibliotekene

– Sørg for romslige og publikumsvennlige åpningstider også på de minste bibliotekene, skriver innsenderne. Her fra et folkemøte på Høvik bibliotek.

– Sørg for romslige og publikumsvennlige åpningstider også på de minste bibliotekene, skriver innsenderne. Her fra et folkemøte på Høvik bibliotek.

Foto: Trine Jødal

Pandemien har understreket lokalbibliotekenes viktige rolle.

Samfunnet har åpnet opp igjen og fjernet de fleste smittevernregler. Vi er glade for at vi nå kan ta vårt lokale bibliotek på Høvik skikkelig i bruk igjen, at arrangementer blir noe av og at åpne møter ikke har en maksgrense på kun 20 personer.

Etter lange tider med omfattende smitteverntiltak og merarbeid for de ansatte, er det på sin plass å takke våre dyktige bibliotekarer som gjennom pandemien har lagt så godt til rette. Vi er mange som setter stor pris på servicen og atmosfæren de ansatte på Høvik bibliotek har stilt opp med.

«Koronatiden» har vist at det å ha et bibliotek i lokalmiljøet er av stor verdi. Et gratis tilbud, med innhold til alle uansett alder, ståsted og tykkelse på lommeboken, er et stort gode i et nærmiljø, ikke minst når reiseradiusen sterkt begrenses. 

Bibliotekene representerer også den «delingskulturen» vi må ha mer av, ved at mange får glede av de samme bøkene, bladene, avisene og filmene.

Noen av oss har bodd i Bærum såpass lenge at vi husker da også bibliotekene på Eiksmarka og Høvik hadde betraktelig større bemanning og holdt åpent gjennom skolens ferier. 

Nå trengs en skikkelig satsing, særlig på de minste bibliotekene.

Det er veldig synd at Bærum kommune i årenes løp har valgt å knipe inn litt her og litt der i budsjettene bibliotekene rår over. Nå trengs en skikkelig satsing, særlig på de minste bibliotekene. 

Til våre folkevalgte:

1) Sørg for at alle kommunens bibliotek kan holde åpent i feriene, når skolebibliotekene er stengt og mange har fri. Lær av kinoene! Disse satser i feriene med gode åpningstider og premierer, snarere enn å svekke tilbudene slik Bærum gjør når bibliotekene på Eiksmarka og Høvik må holde feriestengt.

2) Sørg for romslige og publikumsvennlige åpningstider også på de minste bibliotekene. Alle Bærums bibliotek burde åpne klokken 10 og stenge først klokken 19. Da blir det forutsigbart for publikum.

3) Vi ser frem til at Bærum kommune endelig skal iverksette «meråpne» bibliotek som mange kommuner har hatt også under koronatiden. Men la ikke dette tilbudet bli benyttet som brekkstang for å kutte antall stillinger. Et bibliotek må være bemannet med gode fagfolk, hvis ikke koker stedet ned til å være en boksamling og ikke et bibliotek.

4) De minste bibliotekene i Bærum trenger å oppgradere lokalene, men også påfyll av nytt utstyr, nye bøker og nye og flere abonnement er påkrevd. Tidligere holdt for eksempel alle bibliotekene i Bærum seg med interessant og ny litteratur på flere språk, nå er dette tilbudet nær ikke-eksisterende. 

Dessuten: Det er ikke slik at digitaliseringen gjør trykte bøker og tidsskrifter overflødige. Tvert imot fører digitaliseringen enn så lenge til at man må bruke budsjettene til både digitale utgaver og papirutgaver. 

Bibliotek er en utjevnende, miljøvennlig og konstruktiv kraft i et nærmiljø, det vet vi ikke minst på Høvik der vi har hatt et bibliotek siden 1911. 

Pandemien har understreket lokalbibliotekenes viktige rolle. Det bør inspirere til ny og kraftfull satsing også på kommunens minste bibliotek på Eiksmarka og Høvik, når våre folkevalgte i høst skal snekre sammen budsjettene for neste års drift av Bærum.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.