Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Saras hjem er Norge

Sara Hasan (12) måtte forlate Norge som åtteåring, etter å ha bodd her siden hun ble født. Hun er søster av mye omtalte Mustafa Hasan.

Sara Hasan (12) måtte forlate Norge som åtteåring, etter å ha bodd her siden hun ble født. Hun er søster av mye omtalte Mustafa Hasan.

FOTO: PRIVAT

Trond Ellingsen, politiker i Frp og tidligere styreleder i Document.no, kom 16. april med et tilsvar til Budstikkas reportasje om Sara Hasan 10. april.

Ellingsen hevder at barn alltid har måttet lide for foreldrenes gale avgjørelser. Ellingsen bytter med en gang fokus fra Sara og over til moren, og legger frem hennes påståtte handlinger som grunn for utkastelsen av da åtte år gamle Sara Hasan.

Med det legitimerer Trond Ellingsen bruk av arvesynd. 

Ellingsen påstår så at Saras mor (Samar Hasan) løy om sin identitet. Ellingsen påstår at Samar er fra Jordan, selv om Samar beviselig er født i Palestina.

Bjørn Norman (18) er med i støttegruppen til Hasan-familien og administrator i Facebook-gruppen «Stopp Utkastelsen av Mustafa».

Bjørn Norman (18) er med i støttegruppen til Hasan-familien og administrator i Facebook-gruppen «Stopp Utkastelsen av Mustafa».

FOTO: PRIVAT

Ellingsen fortsetter så med å mene at Samars påståtte handlinger gir grunnlag for utkastelsen av Sara og Mustafa Hasan:

«Barn har alltid måttet lide for foreldrenes gale avgjørelser. Også Sara og hennes bror Mustafa. Foreldre fra enkelte kulturer behandler barn på en måte normale norske foreldre aldri hadde gjort.»

Ellingsen tar videre opp at saken har vært i retten flere ganger, og hevder at Samar utnytter rettssikkerhetsgarantien.

Her møter Ellingsen seg selv i døra. Familien vant i tingretten i 2016, Utlendingsnemnda anket ikke dommen, men fattet et nytt vedtak der familien fikk utkastelse på nytt.

Ellingsen tar så opp Mustafas kommende saksbehandling i Oslo tingrett:

«Hvis tingretten heller ikke nå finner noe galt ved vedtaket, vil Mustafa høyst sannsynlig på nytt bli pålagt å erstatte Utlendingsnemndas saksomkostninger.»

Det er verdt å merke absurditeten som Ellingsen ignorerer. Mustafa og hans søsken ble heftet med gjeld for tapte saksomkostninger da de var mindreårige og oppført ved verge. Mustafa var 15 år og Sara var 9 år.

Da Sara Hasan mistet opphold i Norge, ble hun pålagt en gjeld på omtrent 300.000 kroner, for å erstatte Utlendingsnemndas saksomkostninger, dette i en rettssak hun var for ung til å uttale seg i.

Har vi begynt å gi gjeld til mindreårige barn?

Ellingsen avslutter med å presisere at det er Stortinget som fastsetter reglene for utlendingsforvaltningen, og at de må følges.

I så fall bør Ellingsen ha fått med seg lovendringene som Stortinget vedtok i 2014, som fem av Norges toppadvokater understreket i et brev til Stortinget om at Utlendingsnemnda ikke følger etter lovens formål:

«Vi ser i dag at utlendingsforvaltningen – uten klar hjemmel eller politiske vedtak – fortsatt ikke respekterer godt nok de føringene som Stortinget la inn i det nye regelverket.»

Til slutt er det verdt å bemerke at Trond Ellingsen selv har sittet som medlem i Utlendingsnemnda i over fire år, etter å ha blitt utnevnt av Human Rights Service.

Som følge av rettsanvendelsene til saksbehandlerne i Utlendingsnemnda, blir mindreårige barn pålagt gjeld, arvesynden blir praktisert og barnets beste har mistet all reell betydning.

Sara Hasan ble deportert fra Norge, selv om Norge var hennes hjem. Nå er det på tide at Utlendingsnemnda følger lovens formål.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.