Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sandvikabyen, markagrense og fjordgrense

– Vi kan ikke fortsette med å fylle ut fjorden. Vi bør vel snart la den være i fred, skriver innsenderen. Omtrent slik ser Bærum kommune for seg en fremtidig utfylling i sjøen ved Lakseberget mellom Sandvika og Blommenholm.

ILLUSTRASJON: BÆRUM KOMMUNE

Jeg viser til artikkel i Budstikka 22. oktober «Vil utvide Sandvika med bydel» og 24. oktober «Vil ha mer land og laks»

I Oslo fikk vi en markalov i 1934, den skulle beskytte marka mot inngrep og utbygging. Marka har siden da, utallige ganger, vært utsatt for angrep, men de fleste har blitt stoppet ved å følge en ganske streng anvendelse av denne loven. 

Eksempler på slike forsøk i vårt nærområde er forslag om bygging av nye helt unødvendige veier i Vestmarka for, på en lønnsom måte, å «bli kvitt» stein fra våre veiprosjekter. 

Et inngrep som dessverre ble godkjent, var bygging av en skiskytterarena i Vestmarka, i et område som brukes mye av turfolk og som ligger lavt og herav er i ferd med å bli mer og mer snøfattig som videre krever et stort kunstsnøanlegg.

Oslofjorden er også under sterkt press, jeg kan nevne utfylling på Sjursøya (Stack 3.1), planer om kunstige øyer ved Storeflu i Bunnefjorden og i Lysakerfjorden, og jeg kunne nevne mange flere eksempler. 

I vårt nærområde har nye Kadettangen tatt et jafs på 17.500 kvadratmeter av fjorden. Nå diskuteres et planlagt nytt jafs utenfor Lakseberget. Hvor stort det til slutt skal bli skal politikerne bestemme. Også i dette prosjektet får Bærum solgt en masse stein og blir kvitt et transport- og deponiproblem. 

Dette er den gamle kampen mellom økonomi og komfort mot miljøhensyn, hvor altfor ofte miljøet taper og særlig langs fjorden med sine attraktive områder. 

Global oppvarming forårsaker ekstremvær som gir temperaturheving av vannet og nedbørsmengder som drar med seg humusstoffer og annen forurensing. Det forårsaker algevekst, grumsete vann som stenger for lys og mangel på oksygen og som dreper bunnfisk som torsk, bunndyr og sjøplanter. Utfylling av sand på badestrender driver ut og utrydder tarebeltet, og det skjer en generell forsøpling ved plast, kjemikalier og tømming av båttoaletter. Vi har også utvidelse av båthavner og annen forurensning. 

Det er utarbeidet en rapport «Forslag til helhetlig plan for Oslofjorden» fra Miljødirektoratet som er overlevert klima- og miljøvernministeren, og mye annet godt arbeid i gang. Men det som mangler og som jeg etterspør: Skal vi ikke snart få en fjordlov med en fjordgrense? 

Vi kan ikke fortsette med å fylle ut fjorden. I Budstikka 24. oktober sier Høyre-politiker Terje Hegge at han «Vil ha mer land og laks». Vi får ikke mer laks ved å fylle ut fjorden med 100.000 lastebillass med stein. Forurensningen øker, og fjordens areal minker. 

Alle må jo forstå at da dreper vi fjorden helt, den er nesten død allerede, den tåler ikke mer, nå den trenger hjelp. 

Ble prosjektet Kadettangen konsekvensanalysert med hensyn til miljø? Det bør snarest igangsettes konsekvensanalyse for planene ved Lakseberget. Vi må få en fjordgrense før vi igangsetter flere innsnevringer av Oslofjorden. Vi bør vel snart la den være i fred.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.